Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul a ajuns la a 18-a ediţie. Începând din 9 august, timp de şase zile, Sfântu Gheorghe din Delta Dunării găzduieşte cinefili şi profesionişti din industrie, două competiţii de scurtmetraj şi una de lungmetraj - cu producţii internaţionale şi autohtone -, precum şi premiere mondiale şi naţionale în afara competiţiei, cu întâlniri şi dialoguri între cineaşti şi public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Land”, primul lungmetraj regizat de actriţa Robin Wright, care a fost prezentat în premieră internaţională la festivalul Sundance 2021, va deschide ediţia de anul acesta, în timp ce „Quo vadis, Aida?”, producţie cu participare românească  semnată de Jasmila Zbanic (Bosnia - Herţegovina) şi nominalizată anul acesta la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar, va fi proiectat în încheierea festivalului.

Proiectat în premieră naţională, „Land” spune povestea impresionantă a unei femei care se izolează în aspra sălbăticie americană pentru a-şi reveni în urma unei tragedii. Rolul principal este interpretat chiar de autoarea filmului, Robin Wright, cunoscută pentru rolurile din filme ca „Forrest Gump” şi „Beowolf” şi din serialul „House of Cards”, pentru care a regizat câteva episoade. Din distribuţia „Land” fac parte Demián Bichir şi Kim Dickens.

„Quo vadis, Aida?”, ce va rula în premieră în România, prezintă viaţa unei familii prinse în genocidul din 1995 de la Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia. Masacrul a fost cea mai mare crimă în masă din Europa de după Al Doilea Război Mondial, în care au fost ucişi peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbaţi şi băieţi, de către unităţi ale armatei Republicii Srpska, aflată sub comanda generalului Ratko Mladić.

Anonimul prezintă, cu două zile înaintea premierei mondiale, „Respect”, film consacrat „reginei muzicii soul” Aretha Franklin, având-o protagonistă pe actriţa şi cântăreaţa Jennifer Hudson. 


Proiecţia va avea loc pe 11 august şi va fi precedată de concertul Luiza Zan sings Aretha Franklin.

O premieră mondială va fi cea a filmului românesc „Lebensdorf”, regizat de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ioana Flora şi Ana Covalciuc. Lungmetrajul, o comedie neagră, este o reprezentare socio-culturală a unei generaţii aflate la răscruce. În centru se află Ducu Dobrescu, un scriitor care trece prin criza vârstei mijlocii şi este în pană de creaţie. În încercarea de a-şi reface viaţa şi de a-şi termina noul roman, el pendulează între două ţări - România şi Germania - şi două femei: Andra - soţia şi Giulia - fosta lui mare iubire.

Filmul va rula în afara competiţiei, iar la Anonimul vor fi prezentate şi producţiile româneşti „#dogpoopgirl”, debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Huţuleac, „Câmp de maci”, debutul în regie de film al regizorului de teatru Eugen Jebeleanu, „După 40 de zile”, de Andrei Gruzsniczki, „Întregalde”, al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Muntean, ce a avut premiera în Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, „Mia îşi ratează răzbunarea”, al doilea lungmetraj regizat de Bogdan Theodor Olteanu, cu premiera internaţională la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, unde a obţinut o menţiune specială a juriului, şi „Otto Barbarul”, debutul Ruxandrei Ghiţescu, premiat recent la TIFF.

Din program fac parte şi scurtmetrajele „Interfon 15”, de Andrei Epure, care a avut premiera în secţiunea Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes de anul acesta, şi „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina Daşoveanu, carea avut premiera tot pe Croazetă, în secţiunea Cinéfondation.

Patru poveşti puternice, realizate de tinere regizoare din România, completează programul festivalului cu o secţiune dedicată: „Empiric” (r. Ioana Ţurcan), „Fragile Codependenţa” (r. Ioana Mischie), „Locuri ascunse” (r. Teona Galgoţiu) şi „Scurtă lecţie de ornitologie” (r. Miruna Minculescu).

COMPETIŢII

Zece filme au fost selectate în competiţia de scurtmetraj internaţional a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul 2021.
Vor concura „A Trip to Heaven” (Vietnam), regizat de Linh Duong, „Ant Hill” (Cehia), de Marek Naprstek (animaţie), „Binge Loving” (Belgia), de Thomas Deknop, „Dayie” (Ghana/ Belgia), de Antony Nti, „Dustin” (Franţa), de Naïla Guiguet, „Henet Ward” (Egipt), de Morad Mostafa, „Night Shift” (UK), de Zhizi Hao, „O Cordeiro de deus” (Portugalia, Franţa), de David Pinheiro Vicente, „Pain” (Noua Zeelandă), de Anna Rose Duckworth, şi „Sticker” (Macedonia de Nord), de Georgi M. Unkovski.

Treisprezece producţii autohtone, alese din peste 80 înscrise, se regăsesc în competiţia de scurtmetraj românesc a celei de-a 18-a ediţii: „Cântec de leagăn” (animaţie), de Paul Mureşan, „Datoria”, de Andrei Redinciuc, „Despre noi”, de Ruxandra Ghiţescu, „Emilia Hosu are HIV”, de Ioana Păun, „Eu sunt Dorin”, de Valeriu Andriuţă, „Eu contez”, de Alina Şerban, „Invizibilii” (animaţie), de 4inaroom, „Împreună”, de Alma Buhagiar, „Mihail şi Achim”, de Teodor Ioniţă, „Poate întunericul mă va acoperi”, de Andrei Epure, „Statul paralel”, de Octav Chelaru, „Trecut de ora 8”, de Alexandru Pintică, şi „When Night Meets Dawn”, de Andreea Borţun.

Selecţia scurtmetrajelor a fost realizată de criticul de film Ionuţ Mareş.

Cinci lungmetraje, internaţionale şi româneşti, alese de Ludmila Cvikova, intră în competiţia pentru Trofeul Anonimul: „Kalaazar” (r. Janis Rafa, Olanda-Grecia), „Looking For Venera” (r. Norika Sefa, Kosovo), „Neidentificat” (r. Bogdan George Apetri, România), „Only Human” (r. Igor Ivanov, Macedonia de Nord, Serbia, Bulgaria, Kosovo, Slovenia) şi „Yellow Cat” (r. Adilkhan Yerzhanov, Kazahstan, Franţa).

Trofeul festivalului, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj străin şi cel mai bun scurtmetraj românesc vor fi acordate în baza voturilor exprimate de publicul prezent la festival, în timp ce Fundaţia Anonimul va acorda Premiul „Ovidiu Bose Paştină”.

IMUNIZARE anti-COVID

Organizatorii festivalului au anunţat că, în perioada 10-14 august, la dispensarul din Sfântu Gheorghe va fi prezentă o echipă medicală ce va administra seruri anti-Covid celor care doresc.

Accesul în cadrul festivalului este permis doar persoanelor vaccinate împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la a doua doză (prin prezentarea adeverinţei de vaccinare şi a unui act de identitate); persoanelor care prezintă la acces rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, şi actul de identitate; persoanelor care prezintă la intrare rezultatul negativ al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore, şi actul de identitate; persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, dovedite cu documente medicale.

Toţi participanţii la eveniment trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid, în scopul verificării şi validării adeverinţei de vaccinare, a testelor PCR sau rapide şi/ sau pentru verificarea biletului gratuit (pentru acces proiecţii în sala de cinema din Complexul Cinema Green Village).
Accesul publicului este permis doar cu mască (medicală sau non-medicală), care va fi purtată pe toată durata evenimentului.
Pe perioada desfăşurării festivalului, la punctul de informare al festivalului din cadrul Green Dolphin Camping se vor efectua teste antigen rapide valabile 24h. Preţul unui test antigen rapid este de 50 de lei.

Mai multe detalii despre program şi regulile de acces sunt disponibile pe site-ul festivalului.

Anonimul IIFF are loc, anual, în luna august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Singura ediţie care a avut loc în Bucureşti a fost cea din 2014, când complexul Green Village a fost în renovare.
Prima ediţie a festivalului, din 2004, l-a avut invitat special pe Moritz de Hadeln, care a fost director al festivalurilor de la Locarno, Berlin (timp de 20 de ani) şi Veneţia.
De-a lungul timpului, la Anonimul IIFF, cineaşti de marcă, premiaţi la Cannes şi alte mari festivaluri de film, au susţinut masterclass-uri şi au stat de vorbă cu publicul. Printre aceştia se numără Peter Greenaway (2005), Ken Loach (2007), Krzysztof Zanussi (2008), Nuri Bilge Ceylan (2011), István Szabó (2013), Park Chan-wook (2016), Michel Franco (2017) şi Sergei Loznitsa (2019).
Printre cineaştii şi actorii români care şi-au prezentat filmele, au făcut parte din jurii sau au fost invitaţi la Anonimul IFF de-a lungul ediţiilor anterioare se numără Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Dan Chişu, Stere Gulea, Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Maia Morgenstern, Vlad Ivanov,  Andrei Cohn, Adrian Sitaru, Daniel Sandu, Andrei Dăscălescu, Andi Vasluianu, Ana Ularu, Dorian Boguţă şi Diana Cavallioti.
Din 2009, publicul este cel care votează filmele câştigătoare ale celor trei competiţii,  scurtmetraj internaţional şi românesc şi lungmetraj (românesc şi internaţional).
Accesul la proiecţiile şi evenimentele Anonimul IIFF este gratuit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.