Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul a debutat luni seară, în prezenţa a sute de oameni, cu premiera naţională a dramei „Land”, primul lungmetraj regizat de actriţa Robin Wright, şi cu speranţa revenirii întregului sector cultural la normalitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce în 2020 festivalul a avut un format aparte, cu proiecţii exclusiv în aer liber şi cu distanţare fizică, anul acesta lucrurile se îndreaptă foarte mult spre ce consideram normal înainte de pandemie.

Deschiderea ediţiei a avut loc, ca de fiecare dată, în campingul din Sfântu Gheorghe, unde au fost prezenţi sute de oameni. În perimetrul festivalului au acces doar persoanele care prezintă dovada vaccinării anti-Covid sau a faptului că au trecut prin boală ori a unui rezultat negativ la un test. În plus, sunt reluate proiecţiile într-una dintre sălile cinematografului din complexul Green Village, la o capacitate de 75%.

Toate acestea au făcut şi ca programul festivalului să fie unul amplu, cu 44 de filme, iar dintre ele, 29 vor fi disponibile, în premieră, şi online.
Anonimul IIFF pune la dispoziţia celor care nu pot ajunge la festival patru producţii din competiţia de lungmetraj şi 25 de scurtmetraje, prin intermediul Eventbook.ro, timp de 48 de ore de la data premierei din cadrul festivalului.


Costul unui abonament pentru vizionarea online ce include toate proiecţiile este de 70 de lei, iar preţul unui bilet individual e de 12 lei.

Lungmetrajul „Land”, care a fost lansat anul acesta la Sundance Film Festival, nu face obiectul acestei oportunităţi. El urmează să fie lansat în cinematografele româneşti la o dată ce nu a fost încă anunţată.
Filmul spune povestea lui Edee, care, în urma unei tragedii, decide să părăsească lumea dezlănţuită şi să se retragă în munţi. Într-un peisaj care în sine este personaj în film, ea încearcă să supravieţuiască. Când se află foarte aproape de eşec, în viaţa ei apar doi oameni care reuşesc să o schimbe.
Din distribuţie fac parte Demian Bichir, Sarah Dawn Pledge şi Kim Dickens.

(Foto: Doria Drăguşin)
(Foto: Doria Drăguşin)

Înainte de proiecţia filmului, pe scena festivalului, selectorii Ludmila Cvikova şi Ionuţ Mareş şi directoarea festivalului, Miruna Berescu, au salutat revenirea publicului în număr mare.
Un număr important a fost şi al scurtmetrajelor româneşti înscrise pentru competiţia de anul acesta. De fapt, cel mai mare de până acum - peste 80 de producţii.

Zece filme au fost selectate în competiţia de scurtmetraj internaţional a Anonimul IIFF şi 13 producţii, în cea de scurtmetraj românesc.
Competiţia de lungmetraje reuneşte cinci titluri: „Kalaazar” (r. Janis Rafa, Olanda-Grecia), „Looking For Venera” (r. Norika Sefa, Kosovo), „Neidentificat” (r. Bogdan George Apetri, România), „Only Human” (r. Igor Ivanov, Macedonia de Nord, Serbia, Bulgaria, Kosovo, Slovenia) şi „Yellow Cat” (r. Adilkhan Yerzhanov, Kazahstan, Franţa).

Trofeul festivalului, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj străin şi cel mai bun scurtmetraj românesc vor fi acordate în baza voturilor exprimate de publicul prezent la festival, pe vot-anonimul.ro, în timp ce Fundaţia Anonimul va acorda Premiul „Ovidiu Bose Paştină”.

Miruna Berescu (Foto: Doria Drăguşin)
Miruna Berescu (Foto: Doria Drăguşin)

„Anul trecut, pe vremea asta, la deschiderea Anonimul aveam în faţă cred că vreo 400 de oameni care erau răspândiţi în tot campingul. Practic, a fost o imagine pe care probabil nu numai eu, ci şi echipa a reuşit greu să o uite şi a stat cu noi pe perioada pregătirilor pentru acest festival”, a remarcat Miruna Berescu.
„Spiritul festivalului nostru despre asta este, nu despre ce a fost anul trecut. Ştiu că a fost important să ne întâlnim şi anul trecut, dar Anonimul este acesta”, a spus ea legat de oamenii adunaţi în număr mare. „De fapt, pe noi ne aduc aici dragostea şi pasiunea pentru cinema. Dar dacă nu suntem împreună şi nu putem să vedem filmele acestea, pe care ne străduim să le aducem, pe un ecran de cinema fie în sală, fie în aer liber, nu am făcut aproape nimic. Sunt foarte recunoscătoare că sunteţi aici şi că s-a putut face aşa”.

Festivalul se va încheia sâmbătă, cu ceremonia de premiere şi proiecţia filmului „Quo vadis, Aida?” (Bosnia şi Herţegovina), în premieră naţională. Filmul regizat de Jasmila Zbanic, producţie cu participare românească, a fost nominalizat anul acesta la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar.

Mai multe detalii despre program şi regulile de acces sunt disponibile pe site-ul festivalului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.