Cea de-a 90-a aniversare a reginei Elizabeth a II-a a fost celebrată la Londra în perioada 10 - 12 iunie, pe parcursul unui weekend în care suverana britanică s-a remarcat prin pălării spectaculoase, evitarea oricărei referiri la Brexit şi participarea la un picnic cu 10.000 de invitaţi, care au înfruntat ploia londoneză cu stoicism şi mostre de umor britanic, afirmă presa internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Strălucirea se combină cu regalitatea, o fuziune realizată cu brio de regina Elizabeth a II-a, cu ocazia celebrării oficiale, din 10 până în 12 iunie, a celei de-a 90-a aniversări a suveranei, cel mai longeviv monarh european. Aşa cum se întâmplă adeseori, pe parcursul celor trei zile de sărbătoare, culorile pălăriilor suveranei - întotdeauna asortate cu paltonul - i-au fascinat pe britanici”, titrează publicaţia franceză Le Point. 

Regina a purtat trei ţinute diferite la evenimentele organizate în acest weekend la Londra: Galben la serviciul religios din catedrala Saint-Paul, verde clorofilă în timpul ”Trooping the Colour” - o paradă militară organizată în cinstea suveranului britanic de Regimentul de Cavalerie în fiecare an, începând din 1748 - şi roz fucsia la picnicul uriaş din Pall Mall, în faţa a 10.000 de invitaţi. 

Culorile alese de designerul casei regale, Angela Kelly, răspund imperativelor de reprezentare a uneia dintre cele mai vechi monarhii din lume. Suverana preferă nuanţele ”acidulate” dar niciodată ţipătoare, care fac să îi iasă în evidenţă tenul şi culoarea ochilor, permiţând supuşilor să o recunoască mai uşor în timpul incursiunilor sale în mulţime. 

”Să fiu sau să nu fiu în pas cu moda?” - această întrebare nu a preocupat-o niciodată pe regină, care preferă să se îmbrace într-un stil clasic, confortabil şi burghez, adoptând aceeaşi uşoară notă de ”kitsch” ca mama ei. Poartă întotdeauna şi câteva accesorii - o poşetă, o broşă de familie, foarte discretă, colier de perle şi cercei. 

”Stilul ei nu vrea să epateze. Această neutralitate este imaginea şi forţa ei. Garderoba reginei este foarte prudentă, mereu în concordanţă cu evenimentul, uşor de purtat”, afirmă Sunday Times, într-un articol dedicat stilului vestimentar inimitabil al reginei Elizabeth a II-a. 

Aceste detalii, un amestec judicios de tuşe personale combinate cu o anumită reţinere, sunt insignifiante în aparenţă, dar împreună formează un întreg care transmite un aer de gravitate, respectabilitate şi raţiune. 

Elizabeth a II-a a împlinit vârsta de 90 de ani pe 21 aprilie, dar, conform tradiţiei, aniversarea ei oficială este celebrată printr-o serie de evenimente speciale, în luna iunie. 

Acest privilegiu nu a garantat o stare bună a vremii, din contră, aşa cum atestă ploia diluviană de duminică, în timpul banchetului de la Buckingham Palace, ce a reprezentat momentul de vârf al evenimentelor. 

Potrivit Le Figaro, pe celebrul The Mall, bulevardul care duce la Buckingham Palace, 500 de mese paralele au fost amplasate pentru cei 10.000 de invitaţi la acest picnic regal, care, din cauza ploii, au purtat pelerine din plastic. Prudenţi, organizatorii prevăzuseră 12.500 de persoane şi au pus la dispoziţie 500 de kilograme de cremă antisolară. 

Sărbătoarea nu a fost însă stricată de ploaia de duminică, iar invitaţii au oferit jurnaliştilor prezenţi la eveniment câteva răspunsuri care atestă celebrul umor britanic. 

”E minunat, desigur!”, spune Ruth Collier, plecată în zorii zilei din satul ei din nordul Angliei. ”Nu ar fi o sărbătoare britanică dacă nu ar ploua”, ironizează şi londoneza Christine Enver. 

Invitaţi din cele patru colţuri ale regatului au venit să îi aducă un omagiu suveranei lor, Elizabeth a II-a. Preţul pentru acest prânz a fost de 190 de euro per persoană, iar fondurile astfel obţinute au fost donate unui număr de 600 de organizaţii de caritate prezidate de regină. Evenimentul a fost organizat de nepotul ei Peter Philips, fiul prinţesei Anne. 

Elegantele coşuri cu mâncare au fost create de Marks & Spencer. Meniul a cuprins spumă de somon, salată de pui, diverse sortimente de sandvişuri, îngheţată cu zmeură - toate produsele fiind 100% britanice. 

După încheierea picnicului, membrii casei regale, alcătuind un impresionant convoi de automobile, şi-au făcut apariţia pe bulevardul din faţa Palatului Buckingham. Trei dintre cei patru copii ai reginei au fost prezenţi, alături de urmaşii acestora: prinţul William şi soţia lui, Kate, prinţul Harry, care, cu o umbrelă în mână a făcut numeroase selfie-uri cu londonezii din stradă, prinţesele Beatrice şi Eugenie - fiicele prinţului Andrew -, şi chiar o nou-venită în acest carusel mass-media, Lady Louise Mountabatten-Windsor, în vârstă de 12 ani, fiica prinţului Edward. A lipsit doar viitorul rege, prinţul Charles, care a participat la una dintre sutele de ”petreceri de stradă”, organizată în Gloucestershire, simultan cu câteva sute de evenimente similare în întreaga ţară.

Elizabeth a II-a şi prinţul Philip au trecut prin faţa meselor de pe Pall Mall la bordul unui vehicul Range-Rover decapotabil. Prinţul William i-a urat ”La mulţi ani” bunicii sale (căreia îi spune ”Granny”, n.r.) şi a felicitat ”numerosul public britanic care nu a permis ca puţină ploaie să strice o zi frumoasă”. 

La puţin timp după aceea, soarele şi-a făcut apariţia pentru câteva momente, iar invitaţii au întimpinat-o pe suverană strigând în cor ”Hip-hip ura!” şi intonând imnul ”God Save the Queen!” şi cântecul ”Happy Birthday to you, your Majesty”. 

Regina a mulţumit şi ea invitaţilor, pentru sprijinul şi încurajările lor, declarându-se încântată de prezenţa în număr atât de mare a acestora. Suverana a ţinut să aducă un omagiu devotamentului şi generozităţii de spirit ale organizaţiilor de caritate reprezentate.

Dovedind că are şi umor, suverana a spus: ”Rămâne de văzut cum mă voi simţi în decembrie dacă oamenii îmi vor cânta încă o dată «Happy Birthday»!”. 

În schimb, regina a evitat orice referire la menţinerea Marii Britanii în sânul Uniunii Europene. Cei care aşteptau o declaraţie a Majestăţii Sale despre Brexit în timpul weekendului trecut au fost dezamăgiţi. 

Alţii, însă, au fost încântaţi. ”În acest moment nu se vorbeşte decât să părăsim UE sau să rămânem în UE. Regina este deasupra acestor chestiuni şi asta ne arată că, indiferent de ce se va întâmpla, Marea Britanie va continua să existe”, a declarat Anne Livesey, o femeie din Northumberland, venită la Londra pentru a asista la aceste ceremonii. 

În contextul în care cele două tabere se află aproape la egalitate în sondaje şi într-o epocă în care acest referendum a declanşat pasiuni ca niciodată de puternice în această ţară celebră pentru reţinere şi decenţă, casa regală ezită să implice Coroana în chestiunea Brexitului. Convingerile pro-europene ale reginei sunt cunoscute de mult timp şi au la bază experienţa celui de-Al Doilea Război Mondial. Însă din cauza clivajelor şi a fracturilor din interiorul tuturor familiilor politice în privinţa locului pe care ar trebui să îl ocupe Marea Britanie în Uniunea Europeană, familia Windsor a fost nevoită să ”pună în surdină” vederile sale referitoare la adeziunea la UE.

Regina Elizabeth a II-a are posibilitatea de a susţine o intervenţie în favoarea unităţii naţionale, ameninţată de Brexit, cu ocazia întrevederii sale săptămânale cu prim-ministrul ţării, David Cameron, în zilele viitoare. Aceasta va fi ultima audienţă a premierului în faţa reginei, înainte de referendum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.