Drama judiciară "Anatomie d'une chute" a regizoarei franceze Justine Triet a câştigat premiul pentru cel mai bun film european al anului, a anunţat Academia Europeană de Film (EFA) în cadrul unei ceremonii care a avut loc, sâmbătă, la Berlin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul spune povestea unei scriitoare de succes, interpretată de Sandra Hüller, care încearcă să îşi dovedească nevinovăţia după ce a fost acuzată de uciderea soţului ei.

"Anatomie d’une chute" a câştigat anterior premiul pentru cel mai bun scenariu şi, de asemenea, un premiu pentru cel mai bun montaj. Triet a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor şi Hüller a primit premiul pentru cea mai bună actriţă 2023. 

Actorul danez Mads Mikkelsen a fost desemnat cel mai bun actor pentru interpretarea sa în filmul "The Promised Land" şi a acceptat premiul prin intermediul unei înregistrări video.

Actorul german Christian Friedel, care l-a interpretat pe comandantul de la Auschwitz, Rudolf Höß în filmul "The Zone of Interest", s-a numărat printre nominalizaţii la premiul pentru categorie.

Academia a premiat-o şi pe actriţa britanică Vanessa Redgrave pentru cariera sa. În mesaj ei de mulţumire, o înregistrare video, marea actriţă a menţionat ţări din Europa de Est, precum România, care s-au remarcat prin filme excepţionale. 

Regizorul maghiar Béla Tarr ('Sátántangó') a primit premiul onorific al preşedintelui şi al Consiliului de Administraţie al Academiei.

Regizoarea spaniolă Isabel Coixet ("The Secret Life of Words") a fost onorată pentru serviciile aduse cinematografiei la nivel mondial. 

Premiile cinematografiei europene sunt considerate unul dintre cele mai prestigioase distincţii din industrie. Cei aproximativ 4.600 de membri ai EFA au votat pentru câştigători într-o serie de categorii. 

Premiile Academiei Europene de Film sunt de obicei decernate alternativ la Berlin şi în alte oraşe europene.

Anul trecut, premiul pentru cel mai bun film a revenit satirei "The Triangle of Sadness".


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.