Actriţa Maria Ploae va fi recompensată cu premiul de excelenţă la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc între 31 iulie şi 9 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea va primi distincţia la gala de închidere, pe 8 august, organizată pentru prima dată în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Maria Ploae s-a născut în 1951 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1975. A obţinut primul rol încă din facultate, fiind remarcată de Sergiu Nicolaescu, care a distribuit-o în filmul „Un comisar acuză” (1974). În acelaşi an a apărut în „Fraţii Jderi”, iar publicul urma să o vadă în „Toamna bobocilor” (1975). Între filmele în care a jucat se numără „Dumbrava minunată” (1980), „Promisiuni” (1985), filmul Elisabetei Bostan pentru care Maria Ploae a câştigat premiul de interpretare la Costineşti.

A colaborat, între alţii, cu regizorii Mircea Veroiu („Dincolo de pod” - 1976, „Mânia” - 1977) şi Nicolae Mărgineanu („Un bulgăre de humă” – 1989, „Ştefan Luchian” - 1981, „Undeva în Est” - 1991, „Faimosul Paparazzo” - 1999, „Binecuvântată fii, închisoare” - 2002, „Logodnicii din America” - 2007 şi „Cardinalul” – 2019).

De-a lungul carierei a jucat în mai mult de 40 de lungmetraje.

În 2002, a primit Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

Vineri, 7 august, actriţa va fi prezentă la proiecţia filmului „Cardinalul”, alături de regizorul Nicolae Mărgineanu, dar şi la cea a scurtmetrajului „Contraindicaţii”, de Lucia Chicoş, inclus în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes.

Regizori, actori, producători şi distribuitori de film români se află printre invitaţii unei ediţii TIFF cu un număr record de producţii locale – aproximativ 40.

Juriul competiţiei oficiale din acest an va fi format din Ada Solomon (producătoare de film), Adina Pintilie (regizoare), Philip O’Ceallaigh (scriitor), Csaba Székely (dramaturg) şi Hatházi András (actor).

Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) va fi acordat, de la distanţă, unui lungmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc (şi nu din secţiunea tematică), iar juraţii sunt criticii Jean-Max Mejean (Franţa), Marina Kostova (Macedonia) şi Jennifer Zylka (Germania).

Printre invitaţii ediţiei se numără şi Marc Collin, co-fondatorul celebrei trupe Nouvelle Vague şi regizorul „Le choc du futur”, proiectat la Bonţida, Chiara Malta, regizoarea filmului „Simple Women”, co-produs şi filmat în România, cineastul polonez Bartosz Kruhlik („Supernova”), actorul spaniol Vito Sanz („La virgen de agosto”).

La Cluj vor fi prezenţi şi Cristi Puiu, Anca Puiu, Alexander Nanau, Vlad Ivanov, protagonist în „Discipolul/ Servants”, adus în premieră în România după selecţia de la Berlinală, Teodor Corban, cu roluri principale în „Urma” şi „Cărturan”, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Ioana Flora, Emilian Oprea, Marius Manole, István Téglás, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Mihai Călin, Marina Voica şi Ştefan Iancu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.