Actriţa franceză Catherine Deneuve se scuză faţă de victimele abuzului sexual, după ce a semnat o scrisoare deschisă prin care a apărat „libertatea de a deranja" a bărbaţilor şi a criticat campania împotriva hărţuirii şi agresiunii sexuale, scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Salut cu căldură toate victimele acestor fapte oribile care s-ar fi putut simţi ofensate de acea scrisoare care a apărut în Le Monde (marţi). Lor şi numai lor le cer scuze”, a transmis actriţa printr-o altă scrisoare pe care a publicat-o duminică site-ul cotidianului francez Liberation.

Catherine Deneuve a mai spus că scrisoarea care a apărut în Le Monde nu a conţinut „nimic bun despre hărţuirea sexuală”. „Altfel nu aş fi semnat-o”, a precizat ea.

Deneuve s-a numărat între 100 de femei importante care au semnat acea scrisoare prin care au apărat „libertatea de a deranja" a bărbaţilor. Potrivit lor, campania împotriva hărţuirii a devenit „puritană”.

Ele au reclamat valul de „acuzaţii” care au apărut în urma izbucnirii scandalului care îl are în centru pe producătorul hollywoodian Harvey Weinstein, care a fost acuzat de hărţuire şi agresiune sexuală de mai multe femei.

Semnatarele acestei scrisori au spus că această campanie ameninţă libertatea sexuală. 

„Iubesc libertatea. Nu îmi place acest aspect al erei noastre în care toată lumea consideră că are dreptul de a condamna. O eră în care acuzaţii simple lansate pe reţelele de socializare generează sancţiuni, demisii şi adesea la linşaj mediatic”, a scris Deneuve în scrisoarea trimisă publicaţiei Liberation.

Actriţa a criticat faptul că nu este considerată feministă. Ea a amintit că s-a numărat printre femeile care au semnat manifestul „Am făcut un avort” pentru apărarea dreptului femeilor de a renunţa la sarcini, scris de Simone de Beauvoir.

Începându-şi cariera la vârsta de 17 ani, Deneuve a recunoscut că a fost martoră la situaţii nepotrivite între bărbaţi şi femei.

Potrivit actriţei, soluţia pentru combaterea hărţuirii sexuale va veni „din modul în care ne creştem copiii” şi prin stabilirea unor coduri de conduită la locul de muncă, astfel încât „dacă apare un astfel de caz, să se acţioneze legal imediat”.

Alte semnatare ale scrisorii, inclusiv autoarea Catherine Millet şi actriţa Catherine Robbe-Grillet, au reafirmat necesitatea menţinerii libertăţii sexuale şi combaterea linşajului mediatic. Ele au precizat că scrisoarea din Le Monde nu susţine că hărţuirea este un lucru pozitiv.

Scrisoarea publicată de Le Monde a generat un val de proteste din partea feministelor şi victimelor hărţuirii sexuale din întreaga lume, inclusiv din partea femeilor care l-au acuzat de viol pe Weinstein.

Feministele din Franţa le-au acuzat pe Catherine Deneuve şi actriţele care critică mişcarea #Metoo şi au spus că ele încearcă să reconstruiască „zidul tăcerii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.