Actorul Vincent Lindon, 62 de ani, a fost desemnat preşedintele juriului celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes care va departaja cele 21 de filme din competiţie (17-28 mai).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vincent Lindon îi urmează lui Spike Lee în fruntea juriului festivalului. După Isabelle Huppert în 2009, niciun francez nu a mai ocupat această funcţie. 

El va fi înconjurat de un juriu format din opt membri, actriţele Rebecca Hall (Marea Britanie, SUA), Deepika Padukone (India), Noomi Rapace (Suedia) şi Jasmine Trinca (Italia) şi regizorii Asghar Farhadi (Iran), Ladj Ly (Franţa), Jeff Nichols (SUA) şi Joachim Trier (Norvegia).

Din 1987, Vincent Lindon a prezentat nouă lungmetraje pe Croazetă. În 2015, cu „La Loi du marché” actorul a triumfat la Festivalul de la Cannes. Aici interpreta un şomer care a reuşit să obţină un loc de muncă ca agent de securitate într-un supermarket. Singurul actor profesionist din film, Lindon a dedicat recompensa partenerilor săi. „Este a treia cea mai frumoasă zi din viaţa mea”, a spus el atunci, îmbrăţişând membrii juriului. 

Născut în Boulogne-Billancourt (Hauts-de-Seine), fiul unui industriaş bogat, actorul a început ca designer de costume pentru „Mon oncle d'Amérique” (1980) de Alain Resnais. A făcut o perioadă în jurnalism - a scris o vreme în cotidianul Le Matin - înainte de a se lansa în comedie. Francis Huster îl recomandă lui Paul Boujenah, pentru care va juca rolul de inspector în „Le Faucon” în 1983.

Câţiva ani mai târziu, în rolul unui muzician, se îndrăgosteşte de Sophie Marceau în „L'Étudiante” de Claude Pinoteau. Performanţa sa îi conferă premiul „Jean Gabin”. Mult timp, Vincent Lindon a aşteptat „rolul vieţii”. Acest actor modest, cu sensibilitate exacerbată, a avut mai multe de-a lungul carierei şi sub conducerea unor regizori diverşi. A apărut în „La Crise”, de Coline Serreau, „Ma petite entreprise”, de Pierre Jolivet, „Ceux qui restent”, de Anne Le Ny, „Welcome”, de Philippe Lioret, „Quelques heures de printemps”, de Stéphane Brizé, în 2012.

Anul trecut, actorul a jucat în „Titane”, thriller-ul angoasant al Juliei Ducournau, care a câştigat Palme d'Or.

„Este o onoare imensă şi o foarte mare mândrie să mi se încredinţeze, în mijlocul tumultului multiplelor evenimente prin care trecem în lume, splendida şi dificila sarcină de a prezida juriul celei de-a 75-a ediţii internaţionale de la Festivalul de Film de la Cannes”, a spus el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.