Actorul Florian Teichtmeister, care l-a interpretat pe împăratul Franz Joseph într-un film biografic despre Sissi prezentat la Cannes, a apărut marţi în faţa tribunalului din Viena într-un caz care a şocat Austria. El a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru deţinerea şi producerea a zeci de mii de fişiere care înfăţişează abuzuri asupra copiilor şi adolescenţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teichtmeister, în vârstă de 43 de ani, a recunoscut decizia şi va fi internat într-un centru medical specializat. „Regret sincer şi profund acţiunile mele şi aş dori să-mi cer scuze”, declarase anterior la tribunal. Ca urmare a terapiei pe care a început-o în urmă cu doi ani, când a fost deschisă ancheta, el spune că acum înţelege că „în spatele fiecărei imagini se află violenţa sexuală”.

Protagonistul din „Corsage” a fost acuzat că a obţinut online „aproximativ 76.000 de documente”, între februarie 2008 şi august 2021, dintre care mai mult de jumătate au implicat victime cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani. El a modificat multe dintre aceste documente, folosind colaje, prezentări de diapozitive şi editare video.

Actorul a sosit foarte devreme la tribunalul regional, care a fost plasat sub paza strictă a poliţiei pentru a evita incidentele cu manifestanţii pentru protecţia copiilor, a relatat presa austriacă. Procurorul Julia Kalmar solicitase o pedeapsă cu închisoarea „pentru a nu minimaliza astfel de fapte”. „Consumatorii determină piaţa, chiar dacă Florian Teichtmeister nu a agresat el însuşi un copil”, a subliniat ea.

Filmul „Corsage”, care a fost un succes în cinematografe în 2022, a fost turnat înainte ca „zvonurile să apară în toamna anului 2021”", după cum a explicat echiap de producţie. Ulterior, a fost proiectat la aproape 70 de festivaluri, iar actorul său, care declarase „cu convingere că este nevinovat”", a fost invitat la premiere în Austria şi Germania.

A concurat în selecţia Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes de anul trecut, unde actriţa care o interpretează pe Sissi, Vicky Krieps, a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare. Preselecţionat pentru premiile cinematografice britanice, Bafta, „Corsage” a fost implicat în scandalul de la jumătatea lunii ianuarie, când actorul a fost inculpat, şi în cele din urmă nu a fost preselectat pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. În Austria, prestigiosul teatru naţional Burgtheater, din care actorul făcea parte, a anunţat concedierea acestuia, în timp ce grupul public de radio şi televiziune ORF s-a angajat să nu mai producă sau să difuzeze niciun proiect cu el.

Cazul a stârnit controverse privind tăcerea elitelor culturale din această ţară central-europeană de nouă milioane de locuitori cu o scenă artistică bogată. Guvernul a propus ulterior o revizuire a Codului penal, care ar trebui să fie adoptată de Parlament în această toamnă, potrivit Ministerului Justiţiei. Pedepsele pentru acest tip de infracţiuni, considerate „ridicol de mici” de către politicieni, vor fi majorate, cu o posibilă condamnare la 10 ani de închisoare pentru producerea de materiale cu caracter de pornografie infantilă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.