Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuţu va fi recompensată cu Premiul pentru întreaga activitate, la cea de-a 18-a ediţie a Galei Premiilor Gopo 2024, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Eroii lui Nuţu caută, se caută, par a fi însăşi materializarea neliniştii juvenile, dar nu a celei agresiv contestatare, ci a neliniştii care îşi mai permite răgazul meditaţiei şi luxul interiorizării. Din această magmă fierbinte din care Nuţu îşi modelează eroii, răsar exact gesturile pe care nu le aştepţi niciodată şi pe chip, exact expresiile pe care nu le vor explica niciodată vorbele ce urmează", spunea Sanda Faur în Almanah Cinema 1970 (aarc.ro)

Dan Nuţu s-a născut în 1944, la Bucureşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” în 1966,  angajat ulterior la Teatrul Bulandra. 

Cineastul este cunoscut pentru interpretările memorabile din "Duminică la ora 6" (r. Lucian Pintilie, 1965), "Meandre" (r. Mircea Săucan, 1966), "Dimineţile unui băiat cuminte" (r. Andrei Blaier, 1966), "100 de lei" (r. Mircea Săucan, 1973) şi "Dincolo de nisipuri" (r. Radu Gabrea, 1974), cât şi pentru producţiile documentare realizate în cadrul programului Aristoteles Workshop, pe care l-a fondat în 2006.

A debutat pe marele ecran, alături de Irina Petrescu în "Duminică la ora 6", primul film al regizorului Lucian Pintilie. Prin interpretările sale în roluri de tineri nonconformişti, a devenit cunoscut drept „durul-vulnerabil al cinematografiei anilor '60”, după cum l-a numit Tudor Caranfil. Cu o atitudine rebelă şi adesea comparat cu James Dean sau Tom Courtenay, Dan Nuţu şi-a întrerupt brusc cariera la sfârşitul anilor '70 pentru a emigra în SUA, revenind în ţară după anii 2000. Împreună cu producătoarea Cristina Hoffman, Nuţu a fondat în 2006 Aristoteles Workshop, un atelier de film documentar dedicat artiştilor din întreaga lumea.

Până în prezent, acest proiect a produs peste 40 de filme, multe dintre acestea fiind selecţionate şi premiate la festivaluri de renume. Una dintre cele mai importante producţii Aristoteles Workshop, lansată la Locarno în 2007 şi premiată la Leipzig, este documentarul "Nu te supără, dar…", regizat de Adina Pintilie , film care a participat la mai multe festivaluri internaţionale, precum cele de la Amsterdam (IDFA), Sarajevo, Moscova sau Madrid.

Printre cele mai recente roluri pe marile ecrane se numără, în 2012, rolul lui Sabin Vianu, în lungmetrajul "Puzzle" (r. Andrei Zincă) alături de Adrian Titieni şi Ioana Pavelescu, rol pentru care a primit  Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, la Festivalul de Film Independent de la New York şi în rolul lui Marty M din lungmetrajul "Om Câine" (r. Ştefan Constantinescu, 2022), unde a jucat alături de Bogdan Dumitrache şi Ofelia Popii.

Contribuţia lui Dan Nuţu adusă teatrului şi filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul timpului, cu numeroase distincţii precum Premiul Academic şi Trofeul UCIN acordat în 2017 şi Premiul de Excelenţă în cadrul TIFF, în 2018.

Premiul pentru întreaga activitate, va fi înmânat actorului Dan Nuţu în cadrul Galei Premiilor Gopo 2024. Evenimentul va avea loc la 29 aprilie şi va fi transmis în direct pe Voyo, TIFF Unlimited şi pe premiilegopo.ro.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.