Actorul ceh Jan Tříska, cunoscut din filme ca „The Karate Kid Part III” şi „The Elementary School”, a murit la vârsta de 80 de ani, după ce a căzut de pe un pod din Praga, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jan Tříska, care s-a mutat în Statele Unite, în 1977, după ce a fost interzis de regimul comunist din Cehoslovacia, a murit în noaptea de duminică spre luni, după ce sâmbătă a căzut - în circumstanţe necunoscute încă - de pe Podul Carol din capitala Cehiei. 

Tříska a emigrat în 1977, după ce a semnat un manifest privind drepturile omului, inspirat de prietenul său, dramaturgul disident Václav Havel. El s-a stabilit în Los Angeles şi a jucat în câteva zeci de filme, între care „Ragtime”, „The Karate Kid Part III” şi „The People vs Larry Flynt”, acesta din urma fiind regizat de cehul Miloš Forman.

Actorul ceh a jucat şi în seriale de televiziune, precum „Quantum Leap” şi ”Highlander: The Series”, dar şi teatru, la New York.

El a fost interzis în cinematografele, dar şi de pe micile ecrane cehoslovace, până la căderea comunismului, în 1989.

După Revoluţia de Catifea condusă de Havel, Tříska a revenit periodic în ţara natală şi a apărut în spectacole de teatru şi film, inclusiv în comedia „The Elementary School” (1991), regizat de Jan Sverák, care a fost nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.