Academia de film americană a prezentat scuze publice pentru glumele despre asiatici ce au fost spuse de actorul Chris Rock în timpul galei de decernare a premiilor Oscar, pe 28 februarie, la Los Angeles, informează cnn.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Remarcile ofensatoare au fost făcute de Chris Rock atunci când actorul a vorbit despre rezultatele numărătorii voturilor exprimate de membrii Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS), care au fost centralizate de reprezentanţii firmei de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers.

Starul hollywoodian i-a lăudat pe ”cei mai dedicaţi, exacţi şi harnici reprezentanţi” ai companiei citate, iar imediat după această frază pe scenă au urcat trei copii asiatici, ţinând în mâini serviete şi purtând smochinguri. 

Această glumă a dorit să ironizeze stereotipul potrivit căruia asiaticii sunt extrem de inteligenţi, studioşi şi harnici. 

Academia de film americană a publicat aceste scuze publice în urma unei scrisori deschise adresate membrilor săi de mai mulţi reprezentanţi proeminenţi ai comunităţii asiatice din Hollywood.

Într-o scrisoare dată publicităţii pe 9 martie, regizorul Ang Lee, actorul George Takei şi actriţa Sandra Oh s-au numărat printre vedetele de origine asiatică din industria de divertisment americană care şi-au exprimat dezamăgirea cauzată de glumele lui Chris Rock, despre care au spus că perpetuează un stereotip ofensator, rasist şi excesiv utilizat.

Purtătorul de cuvânt al AMPAS a spus că înţelege ”îngrijorările exprimate” şi că ”regretă faptul că anumite aspecte din timpul galei de decernare a premiilor Oscar au fost considerate ofensatoare”. 

Acelaşi purtător de cuvânt a spus că AMPAs va face tot posibilul pentru a fi mai ”atentă la sensibilităţile culturale” în viitor.

În timpul evoluţiei sale pe scena Oscarurilor, Chris Rock a părut că anticipează deja controversele ce vor fi generate de glumele sale. ”Dacă s-a supărat cineva din cauza acestei glume, vorbiţi despre asta pe Twitter, de pe telefoanele voastre mobile, care au fost fabricate tot de aceşti copii”.

Potrivit International Energy Agency, pe Terra trăiesc 4,3 miliarde de persoane asiatice, reprezentând 60% din populaţia planetei. Asiaticii reprezintă însă mai puţin de 1% din numărul total al membrilor AMPAS.

Cea de-a 88-a gală de decernare a premiilor Oscar a avut loc pe 28 februarie la Los Angeles. Lungmetrajul ”Spotlight” a fost desemnat cel mai bun film al anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.