Academia americană de film a depus, în procesul intentat de regizorul Roman Polanski, un document în care îşi apără decizia de excludere a cineastului, susţinând că i-a fost dată ocazia de a contesta hotărârea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Polanski a acţionat în judecată Academia, în luna aprilie, pe motiv că organizaţia nu şi-a respectat propriile reguli când a votat excluderea lui în 2018.

Polanski a fost găsit vinovat în 1978 pentru că a violat o fată în vârstă de 13 ani, însă a fugit în Franţa înainte de a fi condamnat. De atunci, el se află în exil. În 2018, Academia i-a exclus pe regizor şi pe actorul Bill Cosby, pentru că au încălcat standardele de conduită ale organizaţiei.

Academia a susţinut că conducerea a ţinut seama de numeroasele materiale depuse de Polanski în apel, inclusiv peste 400 de pagini de expuneri şi un memo al avocatului lui. Polanski a trimis şi o înregistrare video în care se adresa direct Comitetului Guvernatorilor Academiei.

Potrivit organizaţiei, Comitetul a urmărit înregistrarea la întâlnirea programată pentru 10 decembrie 2018. A urmat o discuţie îndelungată, iar subiectul a fost reluat la întrunirea din 26 ianuarie. Atunci, majoritatea a votat menţinerea deciziei de excludere a lui Polanski.

Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului „Cuţitul în apă”, primul lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum „Repulsie”, „Fundătura”, „Copilul lui Rosemary”, „Cartierul chinezesc”, „Pianistul” şi „Venus înveşmântată în blănuri”. A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu (pentru „Pianistul”) - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes.

Polanski a petrecut patru decenii fugind de justiţia americană, după ce a recunoscut agresiunea sexuală comisă în 1977.

Pe 11 martie 1977, regizorul a fost arestat şi acuzat că a drogat-o şi violat-o pe Samantha Geimer, atunci în vârstă de 13 ani. Polanski a pledat vinovat pentru raport sexual cu un minor, a fost evaluat psihiatric şi a petrecut 42 de zile în închisoare. Un an mai târziu însă, când a aflat că judecătorul nu era dispus că accepte înţelegerea şi dorea să facă din el un exemplu, aparent condamnându-l la 50 de ani de închisoare, Polanski a fugit la Paris. A rămas acolo, în ciuda mai multor tentative, dar şi a cererilor victimei de a închide cazul. În decembrie 2017, judecătorul Scott Gordon a decis ca acest caz să meargă mai departe. Elveţia şi Polonia au refuzat să îl extrădeze.

În mai 2018, Academia americană de film l-a exclus pe cineast din rândul membrilor săi. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.