Miercuri, 1 iunie 2016, se împlinesc cincisprezece ani de când Regele Mihai s-a întors la Domeniul Regal de la Săvârşin. Regina Ana şi Principesa Moştenitoare Margareta, păşeau pe 1 iunie 2001 pentru prima oară în viaţa lor în parcul şi casa de la Săvârşin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimii 15 ani, Familia Regală a petrecut la palatul Săvârşin cele mai importante sărbători ale anului, Paştele şi Crăciunul. Pe Domeniul Regal au fost găzduiţi în aceşti ani Regele Simeon al II-lea şi Regina Margarita ai bulgarilor, Principesa Astrid şi Principele Lorenz ai Belgiei, Principesa Muna a Iordaniei, Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana) şi soţul ei, baronul Hanns von Holzhausen.

”În primii ani a fost greu, din cauza lipsei resurselor financiare. Între 2001 şi 2007, viaţa la castel a fost mai degrabă o luptă pentru păstrarea proprietăţii. Din fericire, în anul 2006 domeniul s-a întregit cu patrimoniul forestier pe care l-a avut în 1943. A fost un moment de cotitură în soarta castelului şi a parcului. Deşi retrocedarea fiecărei părţi din proprietate s-a lovit uneori de nepăsarea sau incorectitudinea unora dintre oamenii cu puterea deciziei, astăzi Domeniul Regal Săvârşin este pe drumul cel bun. Clădirea istorică şi-a încheiat procesul de renovare, care a durat opt ani (2007-2015). Proiectul a fost început de arhitectul Şerban Sturdza şi continuat de irlandezul David Baxter, specialist în restaurarea patrimoniului construit”, se arată pe site-ul oficial al Casei Regale. 

În anul 2015, la Editura Curtea Veche a apărut prima carte despre Săvârşin. Volumul, bogat ilustrat cu creaţii fotografice ale lui Cristian Coposesc, se numeşte ”Săvârşin. Detaliul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.