Urmare a propunerii ministrului Daniel David de regândire a examenului de Evaluare Naţională, preşedintele ales Nicuşor Dan a declarat că e nevoie de o consultare publică serioasă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În primul rând, salut intervenţia şi apreciez că avem, în sfârşit, un preşedinte care îşi declină onest competenţele pe un subiect atât de sensibil. Dar să fim sinceri: sistemul actual de evaluare e departe de a fi o capodoperă de precizie sau echitate. Poate tocmai pentru că, acolo unde chiar conta, ne-am grăbit prea puţin cu schimbările în ultimele decenii.

O primă clarificare absolut necesară ţine de sensul acestui examen: evaluăm copiii la final de gimnaziu sau organizăm, de fapt, un examen de admitere mascat între două cicluri obligatorii de învăţământ?

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Evaluarea Naţională, aşa cum o ştim, e ca un test de sprint pentru un maratonist: îţi arată ceva, dar nu tot. Copiii învaţă ani de zile, fac proiecte, colaborează, evoluează emoţional şi cognitiv – iar la final, îi punem în bănci, cu mâinile la spate, şi le cerem să demonstreze totul în două seturi de câte două ore. Iar dacă ai clipit, ai pierdut. Îi restrângem la Matematică şi Limba Română şi ne aşteptăm să rezumăm toată învăţarea într-un snapshot. Iar dacă nu pot? N-avem o „data viitoare”. Avem etichete, etaje de licee şi cariere decise la 14 ani.

Propunerea de a include în timp şi portofoliul elevului – un dosar real al competenţelor, progreselor şi implicării – nu este o glumă pedagogică, ci o dovadă de maturizare a sistemului. Nu se desfiinţează examenul (deşi unii îl apără ca pe ultimul bastion al meritocraţiei), ci se completează pentru a deveni mai fidel şi mai echitabil. Cu o condiţie esenţială: să clarificăm public şi onest ce vrem să evaluăm şi de ce.

Va fi uşor? Cu siguranţă, nu! Va necesita timp, formare, schimbarea felului în care înţelegem notarea – prin trecerea la standarde clare şi unitar aplicate? Evident! Dar este o investiţie în copiii noştri şi în încrederea că şcoala îi vede ca oameni în devenire, nu doar ca nişte medii generale.

Hai să consultăm serios, dar să decidem curajos! Altfel, riscăm ca Evaluarea Naţională să rămână blocată în epoca faxului, în timp ce copiii noştri învaţă deja în cloud.

Gabriela Bartic este COO şi Director al Diviziei Consumer Brio, absolventă de ştiinţe socio-umane, cu o vastă experienţă în Comunicare, Media şi Advertising. În ultimii 7 ani s-a dedicat educaţiei, lucrând alături de profesorul Dragoş Iliescu, la prima platformă de evaluare educaţională standardizată. Gabriela Bartic crede cu tărie în necesitatea unei abordări transformaţionale şi responsabile în educaţie, care să permită fiecărui elev să devină cea mai bună versiune a sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.