Prezentăm sinteza săptămânii în domeniul educaţiei: de la diagnoza şi iniţiativele de reformă ale sistemului educaţional, măsurile pentru creşterea siguranţei în şcoli şi introducerea unor standarde naţionale de evaluare, până la provocările integrării copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi iniţiative internaţionale în domeniul educaţiei:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
  1. Prezentarea Raportului QX de către Ministrul Educaţiei

Pe 19 mai 2025, ministrul Educaţiei, Daniel David, a prezentat „Raportul QX”, o analiză detaliată a stării educaţiei şi cercetării din România. Raportul evidenţiază ineficienţa învăţământului preuniversitar, rate ridicate de abandon şcolar şi analfabetism funcţional, considerând aceste aspecte drept riscuri de securitate naţională. Documentul propune reforme structurale, echitate şi o cercetare competitivă pentru modernizarea sistemului educaţional. Iată câteva dintre propuneri:

  • În premieră în România se propune reglementarea educaţiei la domiciliu („home schooling”)

Ministrul Educaţiei a propus reglementarea educaţiei la domiciliu pentru cazuri excepţionale. Părinţii care doresc acest tip de educaţie trebuie să depună o solicitare scrisă, iar progresul elevului va fi monitorizat periodic, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea emoţională şi integrarea socială.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
  • Evaluarea profesorilor va include feedback de la părinţi, colegi şi elevi

Ministrul Educaţiei a anunţat că evaluarea cadrelor didactice va deveni mai complexă, incluzând opiniile părinţilor, colegilor şi elevilor. Această abordare are ca scop o evaluare mai obiectivă şi cuprinzătoare a performanţei profesorilor.

  • Schimbări propuse pentru Evaluarea Naţională: accent pe competenţe şi tranziţia către portofoliul educaţional

Ministrul Educaţiei a anunţat o direcţie strategică de reformă a modului în care se face tranziţia de la gimnaziu la liceu, vizând o transformare treptată a Evaluării Naţionale. În locul unui examen unic la două discipline, viitorul model ar putea include o evaluare complexă a competenţelor dobândite de elevi, migrând către analiza unui portofoliu educaţional. Această schimbare ar fi posibilă după  adoptarea şi aplicarea noilor standarde de evaluare, care definesc clar aşteptările de învăţare şi criteriile de performanţă. Scopul este de a reduce presiunea examenelor şi de a reflecta mai fidel progresul individual al elevilor.

  1. Introducerea „butonului roşu” pentru raportarea incidentelor în şcoli

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a semnat un ordin care instituie un mecanism de raportare anonimă a problemelor din şcoli, denumit „butonul roşu”. Acesta permite semnalarea incidentelor precum bullying, consumul de droguri şi alte comportamente care încalcă regulamentele şcolare, cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa şi climatul educaţional.

  1. Trump interzice Universităţii Harvard să mai înscrie studenţi străini

Administraţia Trump a revocat certificarea Universităţii Harvard în cadrul Programului pentru Studenţi şi Vizitatori de Schimb (SEVP), interzicând astfel înscrierea de noi studenţi internaţionali şi obligând cei aproximativ 6.800 de studenţi străini existenţi să se transfere sau să părăsească SUA. Decizia vine în contextul acuzaţiilor că Harvard ar fi tolerat antisemitismul şi ar fi colaborat cu Partidul Comunist Chinez. Universitatea a calificat măsura drept ilegală şi intenţionează să o conteste în instanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.