Munca, în esenţa sa, poate deveni o parte integrantă a vieţii, un domeniu în care pasiunea ne ghidează şi contribuţia aduce satisfacţie profundă, declară Corina Neagu, consultant resurse umane şi Raluca Dumitra, head of marketing eJobs, în cadrul emisiunii Viitor pentru România de la Prima News. Alegând un drum profesional care rezonează cu propriile aspiraţii, putem transforma ceea ce altfel ar fi o corvoadă într-o activitate plină de sens, cu beneficii care se extind dincolo de sfera profesională, modelând inclusiv percepţia tinerilor despre muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu toate acestea, realitatea ne arată un contrast frapant. Mulţi aşteaptă cu nerăbdare sfârşitul săptămânii, visând la o pensie eliberatoare, semn al unei alegeri profesionale nepotrivite cu adevăratele aspiraţii. Această disonanţă subliniază importanţa crucială a armoniei dintre muncă şi viaţă personală. ,,Există un clivaj destul de mare între mediul academic şi mediul profesional”, afirmă Raluca Dumitra în cadrul emisiunii.

Explorarea activităţilor care aduc bucurie poate fi cheia descoperirii unei vocaţii care transformă munca din obligaţie în  pasiune. Astfel, orientare timpurie în carieră, alături de o perspectivă care valorizează învăţarea din greşeli şi cultivă colaborarea în locul competiţiei excesive, poate pregăti tinerii pentru o piaţă a muncii care caută nu doar angajaţi, ci şi oameni motivaţi şi creativi, explică aceasta.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

,,Suntem pe locul întâi, de exemplu, în Uniunea Europeană, la nepotrivirea dintre mediul studiat şi cel în care ajungem să profesăm. De aici pot să apară discrepanţe foarte, foarte mari, pentru că ajungem să ne angajăm într-un domeniu care nu are legătură cu ceea ce credeam că o să facem. Le recomandăm tinerilor să experimenteze cât mai multe domenii la început, să vadă ce ajunge să le placă”, spune directorul de marketing eJobs.

Aceasta menţionează că, înainte de pandemie, aşteptările salariale ale tinerilor erau foarte mari când intrau pe piaţa muncii. ,,E destul de greu să rămâi motivat atunci când munceşti sub media pieţei sau nu eşti mulţumit de salariul pe care îl câştigi”. Consecinţele unei astfel de experienţe se pot extinde mult dincolo de simpla lipsă de entuziasm, erodând încet calitatea vieţii şi putând duce chiar la epuizare cronică. Astfel, descoperirea abilităţilor şi pasiunilor devine un demers crucial pentru a construi o carieră care aduce împlinire.

În acest context, rolul şcolii capătă o importanţă ridicată. Programele educaţionale actuale oferă oportunităţi valoroase pentru a introduce activităţi de internship şi pentru a invita specialişti care să ghideze tinerii în procesul de orientare vocaţională, menţionează Corina Neagu, consultant Resurse Umane, în cadrul emisiunii.

,,Să încurajăm tinerii să se ducă către antreprenoriat, către cultură, către joburi care necesită practică”, afirmă ea. Este esenţial ca profesorii şi directorii să îmbrăţişeze această responsabilitate, creând un cadru de învăţare în care elevii să aibă şansa de a se întâlni cu experţi din diverse domenii.

Reflectarea asupra propriilor erori, alături de încurajarea părinţilor de a le oferi această libertate de explorare, contribuie la dezvoltarea unei mentalităţi în continuă de creştere şi adaptabilitate, esenţiale pe o piaţă a muncii în continuă schimbare. În contrast cu un sistem educaţional adesea prea competitiv, angajatorii caută din ce în ce mai mult abilităţi de colaborare şi creativitate, aspecte care ar trebui cultivate încă de pe băncile şcolii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.