Statele Unite nu vor accepta un tratament special pentru China sau alte ţări care ar slăbi regimul fiscal minim global, a declarat miercuri secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yellen a declarat că Statele Unite şi alte ţări îşi continuă eforturile pentru a convinge China să sprijine planurile aprobate duminică de Grupul celor şapte economii avansate. Ea a spus că speră că Beijingul va decide că este în interesul său să sprijine planurile, care solicită o taxă corporativă minimă la nivel global de cel puţin 15% , dar a precizat că Washingtonul nu va susţine un acord slab.

"Nu am fi de acord cu niciun tip de tăiere care ar slăbi în mod semnificativ un regim global de impozite minime robuste. Nu pentru China, nu pentru alte ţări", a declarat Yellen Comitetului de Finanţe al Senatului, într-o audiere.

”Vrem ca acest lucru să funcţioneze şi să nu fie umplut cu lacune”, a adăugat aceasta.

În 5 iunie, oficialii finanţelor din G7 au fost de acord să sprijine o rată minimă a impozitului pe profit de cel puţin 15%, măsură aprobată duminică de liderii G7. Dar unele ţări, inclusiv China, sunt reticente să renunţe la stimulentele fiscale pentru susţinerea priorităţilor politice, de la stimularea cercetării şi dezvoltării la atragerea investiţiilor străine, inclusiv a zonelor economice speciale, cu impozite reduse pentru a atrage investiţii străine.

Un oficial informat cu privire la discuţiile din G7 a declarat pentru Reuters că China este împotriva impozitului de 15% convenit de G7, iar obţinerea unor excepţii ar fi condiţia sa pentru a a-şi da acordul.

Oficialii finanţelor din Grupul celor 20 de economii majore – între care şi China - se vor concentra asupra propunerii SUA privind impozitul minim global  atunci când se vor întâlni la Veneţia, în iulie.

Yellen le-a spus senatorilor că Statele Unite urmăresc toate căile pentru a se asigura că ţările au suspendat sau anulat taxele pentru serviciile digitale despre care Washingtonul afirmă că discriminează companiile de tehnologie din SUA, dar care ar păstra tarifele ca opţiune dacă acest lucru nu se va întâmpla.

Ea a spus că s-a angajat în conversaţii bilaterale ”foarte constructive” cu ministrul irlandez de Finanţe în această privinţă şi a considerat că întreaga Uniune Europeană va susţine în cele din urmă o creştere a impozitelor minime globale.

Ea a spus că speră la progrese în ceea ce priveşte problema impozitelor, care se negociază sub conducerea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, până când liderii Grupului celor 20 de economii majore se vor întâlni în octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.