Bursele europene au avut un început de an spectaculos în 2025, indicele Stoxx Europe 600 înregistrând o creştere de aproximativ 7% de la începutul anului. Mulţi investitori s-au orientat către Europa, văzând-o ca pe un refugiu faţă de incertitudinile politice şi evaluările ridicate ale pieţei americane. Însă analiştii avertizează că această creştere s-ar putea sprijini pe o ipoteză fragilă: ideea că actualul conflict comercial global este temporar şi nu va avea efecte economice de durată, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Strategii de investiţii atrag atenţia că, dincolo de optimismul pieţei, datele macroeconomice indică o realitate mai complicată. Rezerva Federală a SUA a revizuit în jos prognoza de creştere economică a Statelor Unite pentru 2025, de la 1,7% la 1,4%, după anunţarea noilor tarife impuse de preşedintele Donald Trump. Această încetinire a economiei americane – motorul economiei globale – este aşteaptat să aibă efecte şi asupra Europei.

Piaţa ignoră riscurile reale, avertizează BofA

Potrivit Bank of America, pieţele par să presupună că creşterea economică globală nu va fi afectată de noile tarife. Sebastian Raedler, şeful strategiei pe acţiuni europene al BofA, a declarat pentru CNBC că această presupunere este nerealistă.

El a subliniat că în luna mai companiile plăteau anualizat cu 190 de miliarde de dolari mai mult sub formă de taxe vamale faţă de sfârşitul anului trecut – echivalentul a 7% din profiturile corporative din primul trimestru. Aceste costuri nu au fost încă transferate consumatorilor, ceea ce înseamnă că marjele de profit sunt deja sub presiune, chiar dacă estimările pieţei se menţin la maxime istorice.

BofA rămâne pesimistă pe termen mediu, estimând că indicele Stoxx Europe 600 va scădea la 490 în următoarele 12 luni, ceea ce înseamnă un potenţial declin de 11%.

JP Morgan şi Barclays: Prudenţă şi optimism moderat

JP Morgan adoptă o poziţie mai echilibrată, avertizând că zona euro ar putea intra într-o perioadă de stagnare, pe fondul negocierilor comerciale tensionate. Banca americană estimează că indicele Stoxx Europe 600 va încheia anul în jurul nivelului actual de 540, după o posibilă creştere până la 580, urmată de o corecţie.

Analistul Mislav Matejka a explicat că efectele tarifelor nu s-au resimţit încă pe deplin, deoarece multe companii americane au făcut comenzi masive înainte de aplicarea taxelor. Pe măsură ce acest stoc se epuizează, impactul real al tarifelor va deveni vizibil.

Pe de altă parte, Barclays consideră că riscul unor noi tarife majore a atins deja un vârf. Strategul Emmanuel Cau estimează o creştere de 5% a indicelui Stoxx Europe 600 până la finalul anului, mizând pe susţinerea politicilor monetare relaxate ale băncilor centrale şi pe reducerile de taxe din SUA.

Impactul asupra companiilor: Adidas şi Vietnam, cazuri de test

Analiştii TD Cowen notează că Adidas, compania germană de articole sportive, părea încrezătoare că va face faţă unui tarif de 10%, însă contextul s-a schimbat. Acordul comercial recent dintre SUA şi Vietnam prevede tarife de 20% pentru produsele din regiune, afectând direct sectorul de încălţăminte şi îmbrăcăminte.

Potrivit TD Cowen, Vietnam exportă o treime din încălţămintea vândută în America de Nord şi 15% din îmbrăcămintea americană. Tarifele de 20% sau mai mari pentru Asia de Sud-Est vor pune presiune suplimentară pe lanţurile globale de aprovizionare şi pe profitabilitatea firmelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.