Acţiunile de pe Wall Street au crescut vineri cu peste 3%, fiind susţinute de date solide referitoare la angajări, planurile de negocieri comerciale dintre Statele Unite şi China şi promisiunile preşedintelui Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, că va avea răbdare şi va fi atentă la riscurile de pe pieţele financiare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu această creştere, Wall Street şterge pierderile de joi, când acţiunile au scăzut din cauza datelor privind reducerea activităţilor fabricilor americane şi a avertismentului Apple referitor la venituri, care au alimentat temerile legate de încetinirea dezvoltării economiei mondiale.

Numărul locurilor de muncă din afara sectorului agricol a crescut cu 312.000 de posturi în decembrie, cel mai mare avans consemnat după luna februarie şi peste numărul de 177.000 anticipat de  analişti. Salariile au crescut la rândul lor, în timp ce rata şomajului s-a redus, potrivit datelor Departamentului Muncii.

Informaţiile au temperat îngrijorările referitoare la o încetinire a creşterii economice, dar au existat îngrijorări că aceste date vor determina Fed să menţină planul de a majora dobânzile de două ori în acest an.

Powell a intervenit să calmeze pieţele financiare, afirmând că, deşi ritmul de creştere economică este solid, Fed este atentă la riscurile semnalate de investitori şi va avea răbdare în 2019 în ceea ce priveşte politica monetară.

”Ceea ce a declarat astăzi îi face pe traderi şi investitori să creadă că Fed este dispusă să îşi modifice aşteptările referitoare la majorările de dobâni din acest an”, a spus  Randy Frederick, vicepreşedinte pentru tranzacţii işi instrumente derivate la firma Charles Schwab, din Austin, Texas.

Toate cele 11 componente ale indicelui S&P au crescut vineri. Indicele tehnologic, care joi a consemnat cea mai mare scădere procentuală zilnică după august 2011, a crescut cu 3,8%, înregistrând cel mai mare avans.

Sectorul industrial a urcat cu 2,7%, în urma anunţului Beijingului referitor la organizarea unei a doua runde de negpcieri comerciale cu Washingtonul, pe 7-8 ianuarie, pentru rezolvarea conflictului comercial

Acţiunile Facebook, Apple, Amazon, Netflix şi Alphabet, compania mamă a Google, au urcat cu 3,6%-7,8%.

Indicele Dow Jones a urcat cu 3,57%, S&P 500 cu 3,6%, iar Nasdaq Composite cu 4,5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.