Volumul garanţiilor pentru investiţii oferite de guvernul german companiilor care investesc în China s-a prăbuşit în acest an, arată un document guvernamental, subliniind impactul eforturilor Berlinului de a pune capăt dependenţei excesive de această ţară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest an au fost emise garanţii în valoare de numai 51,9 milioane de euro, conform documentului văzut de Reuters, mai puţin de o zecime din garanţiile de 745,9 milioane de euro emise pe tot parcursul anului trecut.

China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei în 2016 şi ambele ţări au prosperat din vânzarea de către Germania a echipamentelor de precizie care au permis Chinei să devină principalul furnizor de bunuri de fabricaţie într-o lume globalizată.

Încetinirea creşterii, totuşi, a concentrat minţile la Berlin, unde oficialii se îngrijorează că producţia chineză din ce în ce mai avansată reprezintă o ameninţare pentru modelul economic al Germaniei.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, care a întrerupt aprovizionarea cu energie, a evidenţiat şi mai mult pericolele dependenţei de un singur partener.

Noua strategie a Germaniei pentru China, introdusă în iulie, a avertizat că investiţiile în fabrici din China ar putea duce la cedarea tehnologiilor sensibile şi a promis noi măsuri pentru a face faţă acestui risc de securitate, după ce comerţul dintre cele două ţări a atins un record de 320 de miliarde de dolari în 2022.

”China s-a schimbat şi de aceea trebuie să se schimbe şi politica noastră faţă de China”, a declarat marţi ministrul de Externe Annalena Baerbock.

În noiembrie anul trecut, Berlinul a introdus limite ale mărimii garanţiilor oferite de guvern pentru a proteja investitorii de riscuri politice precum exproprierea, care ar putea fi acordate investitorilor dintr-o singură ţară.

Măsura a fost concepută pentru a diversifica portofoliul de riscuri suportate de guvern şi pentru a încuraja companiile să investească într-o gamă mai largă de ţări.

Companiile pot investi fără garanţii guvernamentale, ceea ce înseamnă că schimbările reale ale nivelurilor de ISD germane în China ar fi putut să fi scăzut cu mai puţin.

Însă volumele exporturilor sunt sugestive: Germania a vândut în iulie Chinei bunuri cu o valoarea mai mică cu 6,2% faţă de anul trecut, într-un moment în care vânzările către SUA au crescut cu 10,4%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.