Toate operaţiunile Vodafone din Europa, inclusiv reţelele fixe şi mobile, centrele de date, operaţiunile de retail şi spaţiile de birouri, vor fi alimentate integral cu energie din surse regenerabile începând cu 1 iulie, a anunţat miercuri compania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toate operaţiunile Vodafone din Europa, inclusiv reţelele fixe şi mobile, centrele de date, operaţiunile de retail şi spaţiile de birouri, vor fi alimentate integral cu energie din surse regenerabile începând cu 1 iulie, o etapă  importantă în atingerea obiectivului companiei de a reduce la 'net zero' emisiile de carbon până în 2030 şi din întregul lanţ de aprovizionare până în anul 2040”, anunţă compania.

Astfel, 100% din energia folosită de Vodafone pentru funcţionarea reţelei sale în Europa este certificată ca provenind din surse regenerabile (eoliană, solară sau hidroenergie). Vodafone are contracte directe de achiziţie de energie în Marea Britanie şi Spania. În Italia, Germania, Irlanda, Ungaria, România, Spania, Grecia, Turcia şi Cehia, Vodafone a achiziţionat certificate verzi (Renewable Energy Certificates - RECs).  În Albania, aproximativ 67% din consumul de energie electrică provine din surse locale regenerabile, iar Vodafone a achiziţionat echivalentul consumului anual rămas sub formă de REC prin intermediul partenerului nostru din Italia.

Vodafone va marca acest eveniment printr-o campanie de conştientizare a publicului derulată în 12 ţări din Europa, în care logo-ul Vodafone va fi reprezentat în culoarea verde.

În iulie 2020, Vodafone a anunţat devansarea termenului pentru îndeplinirea obiectivului de a achiziţiona energie 100% regenerabilă pentru operaţiunile sale din Europa pentru iulie 2021, faţă de 2025 cât îşi propusese iniţial. Acelaşi obiectiv a fost stabilit şi pentru Africa, având ca ţintă anul 2025.

”Începând cu 1 iulie 2021, clienţii Vodafone din Europa pot avea certitudinea că toate conexiunile lor în reţea sunt alimentate din surse regenerabile. Acesta este un pas important în direcţia îndeplinirii obiectivului nostru de a reduce la net zero emisiile de carbon până în 2030, la nivel global, concomitent cu susţinerea clienţilor noştri pentru reducerea amprentei de carbon pentru activităţile proprii şi continuarea planurilor de a contribui la o societate digitală, durabilă şi incluzivă în toate pieţele în care ne derulăm activităţi", spune Nick Read, CEO Vodafone Group.

96% din energia utilizată de Vodafone în anul fiscal 2021 încheiat la 31 martie a fost achiziţionată. După anunţul de astăzi, 100% din energia achiziţionată de Vodafone în Europa provine din surse regenerabile, inclusiv pentru spaţiile închiriate.

In 2020, Vodafone a stabilit o ţintă fundamentată ştiinţific de reducere a emisiilor de carbon până în 2030 pentru a menţine încălzirea globală la 1,5 grade C, fiind primul operator major de telecomunicaţii care a urmat procesul de reducere a emisiilor stabilit pentru domeniu IT&C.

Anul trecut, Vodafone şi-a redus cu 30% emisiile totale de gaze cu efect de seră Scop 1 şi 2 la 1,37 milioane de tone de CO2e (echivalent dioxid de carbon), ca rezultat al preocupării continue pentru eficientizarea energetică şi creşterea ponderii energiei verzi achiziţionate în Europa, de la 33% în anul fiscal 2020, la 80% în anul fiscal 2021.

Consumul de energie al Vodafone a rămas, în general, constant anul trecut în pofida unei creşteri cu 47% a traficului de date mobile, de la 7,983 petabytes (PB) în anul fiscal 2020, la 11,714 PB în anul fiscal trecut. Situaţia s-a datorat utilizării crescute a unor tehnologii mobile mai eficiente din punct de vedere energetic, inclusiv M-MIMO care este cu aproximativ 70% mai eficientă decât 4G. 

Vodafone a investit 65 de milioane de euro anul trecut în eficientizarea energetică şi în proiecte regenerabile în diverse sedii, ceea ce a contribuit la economii anuale de energie de 135 GWh. Printre iniţiativele cheie s-au numărat  achiziţionarea şi dezvoltarea de echipamente de reţea mai eficiente şi înlocuirea reţelei 3G, dar şi a echipamentelor vechi din reţeaua principală.

Din octombrie 2020, Vodafone a introdus în procesul de selecţie a furnizorilor criteriul de mediu şi impact social, cu o pondere de 20%. Astfel, Vodafone evaluează dacă furnizorul are politici de mediu pentru reducerea carbonului, crearea de energie regenerabilă, reducerea consumului de plastic, economie circulară şi gestionarea ciclului de viaţă a produsului.

”În iulie 2020, Vodafone s-a angajat să îşi ajute clienţii companii să-şi reducă propriile emisii de carbon cu 350 de milioane de tone în total, pe parcursul a zece ani, între 2020 şi 2030, echivalentul emisiilor de carbon anuale, totale ale Italiei în 2019. Mare parte dintre aceste economii vor fi posibile prin serviciul  Internet of Things (IoT) care îmbunătăţeşte eficienţa logistică şi a gestionării flotei, a contoarelor inteligente, a producţiei şi a altor activităţi”, mai arată compania.

Potrivit unui calcul al The Carbon Trust, Vodafone le-a dat clienţilor posibilitatea să evite consumul a aproximativ 7,1 milioane de tone de CO2e în anul fiscal 2021, peste 54% din cele 123 de milioane de conexiuni IoT ale Vodafone permiţându-le clienţilor să îşi reducă în mod direct propriile emisii.

Vodafone s-a angajat să refolosească, să revândă sau să recicleze 100% din deşeurile reţelei sale până în 2025. Totodată, a implementat programe de gestionare eficientă a resurselor şi de eliminare a deşeurilor pe fiecare piaţă în care este prezentă pentru a minimiza impactul deşeurilor de reţea şi al echipamentelor IT asupra mediului.

98,7% din deşeurile reţelei Vodafone, cu excepţia deşeurilor periculoase, au fost trimise spre reutilizare şi reciclare în anul fiscal 2021, determinând o reducere totală a deşeurilor de reţea de 22,5%, la 6 307 tone, de la 8.138 tone în anul fiscal 2020, potrivit datelor companiei.

În 2020, Vodafone a creat o piaţă internă pentru revânzarea stocurilor în exces sau a dispozitivelor electrice de mari dimensiuni scoase din funcţiune, cum ar fi antenele, pentru toate filialele. Măsura a prevenit generarea a 1.250 de tone de CO2e şi economii de peste 10 milioane de euro. Vodafone evaluează în prezent posibilitatea extinderii soluţiei pe pieţele partenere şi pentru alţi operatori.

”Majoritatea pieţelor Vodafone derulează deja programe de cumpărare şi recuperare a dispozitivelor şi servicii de reparaţii pentru a încuraja clienţii să returneze sau să repare dispozitivele vechi. Vodafone depune eforturi să recondiţioneze şi să refolosească echipamentele fixe de mai multe ori, cu economii semnificative în privinţa impactului asupra mediului şi de costuri”, menţionează compania.

Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile şi fixe în Europa şi cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume. Platforma de tehnologie M-Pesa permite, în Africa, unui număr de peste 48 de milioane de oameni să beneficieze de acces la plăţi mobile şi servicii financiare. Operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi 49 de reţele mobile partenere. La 31 martie 2021, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV şi peste 123 milioane de dispozitive IoT conectate.

Totodată, Vodafone ia măsuri importante pentru a limita impactul companiei asupra planetei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2025, până la net zero până în 2040, prin achiziţia de 100% energie electrică din surse regenerabile până în 2025 şi până în iulie 2021 în Europa, reutilizând, revânzând sau reciclând 100% din echipamentele de reţea care devin redundante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.