Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni acordarea de către Rusia a unui împrumut de 1,5 miliarde de dolari Belarusului, într-un gest de susţinere a preşedintelui Alexandr Lukaşenko, care a solicitat sprijinul liderului de la Kremlin după cinci săptămâni de proteste care îi cer demisia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o zi după ce peste 100.000 de protestatari au ieşit pe străzile din Minsk scandând ”Eşti un şobolan”, Lukaşenko l-a întâlnit pe Putin în staţiunea Soci, de la Marea Neagră, având nevoie urgentă de ajutor pentru a-şi menţine puterea de 26 de ani.

"În primul rând, vreau să vă mulţumesc ... vă mulţumesc personal şi tuturor ruşilor, tuturor, şi nu îi voi enumera acum, celor care au fost implicaţi în susţinerea noastră în această perioadă post-electorală", a spus Lukaşenko.

Putin a oferit câteva detalii despre noul împrumut, despre care a spus că prim-ministrul Mihail Mişustin a fost de acord în timpul unei vizite recente în capitala belarusă.

Kremlinul a anunţat ulterior că o parte din bani vor fi folosiţi pentru a refinanţa împrumuturile existente. Cei doi preşedinţi au fost de acord să stimuleze cooperarea comercială şi au discutat despre aprovizionarea cu energie pentru Belarus, pe parcursul celor aproape patru ore de discuţii.

”Alexandr Grigorievici (Lukaşenko) este preşedintele legitim al Belarusului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliştilor, la întrebarea dacă liderul belarus nu şi-a pierdut legitimitatea ca urmare a protestelor.

Putin a declarat că cele două ţări vor continua cooperarea în domeniul apărării. Cu câteva ore mai devreme, agenţiile de presă ruseşti relataseră că Moscova trimite paraşutişti pentru exerciţii comune.

Liderul rus a susţinut, de asemenea, planurile anunţate anterior de Lukaşenko pentru o reformă constituţională, pe care opoziţia a respins-o drept o cascadorie pentru păstrarea puterii după alegerile prezidenţiale disputate din 9 august.

Reacţionând la ştirile referitoare la împrumutul rus, Tihanuskaia a scris pe platforma de socializare Telegram: ”Dragi ruşi! Impozitele voastrevor plăti pentru bătăile noastre. Suntem siguri că nu doriţi asta. Acest lucru poate prelungi plecarea lui Lukaşenko, dar nu poate împiedica victoria oamenilor”, a spus ea.

Valoarea împrumutului depăşeşte uşor suma de 1,4 miliarde de dolari pe care Belarusul a cheltuit-o luna trecută din rezervele de aur şi valutare, pentru a-şi susţine moneda.

Un analist politic rus, Fiodor Lukianov, a declarat că împrumutul este un sprijin semnificativ pentru Lukaşenko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.