O delegaţie oficială a Consiliului de Audit şi Inspecţie al Republicii Coreea (BAI), condusă de preşedintele instituţiei,Jaehae Choe, se află, în perioada 07 – 12 mai, la Bucureşti, într-o vizită de lucru la invitaţia Curţii de Conturi a României. Reprezentanţii Consiliului de Audit şi Inspecţie au susţinut o prezentare în faţa membrilor Plenului Curţii de Conturi privind rolul şi responsabilităţile instituţiei supreme de audit din Republica Coreea. Şeful delegaţiei s-a declarat impresionat de efortul conducerii Curţii de Conturi din România de a crea o instituţie eficientă şi modernă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am fost impresionat de efortul conducerii Curţii de Conturi din România de a crea o instituţie eficientă şi modernă. Mă bucur că am avut prilejul de a împărtăşi experienţe din activitatea specifică şi de a dezbate teme actuale din procesul de audit public extern.  Pe această cale, vreau să vă mulţumesc pentru deschidere şi să vă asigur de toată disponibilitatea noastră pentru o colaborare strânsă dintre instituţiile supreme de audit din Republica Coreea şi România”, a declarat Jaehae Choe, preşedintele Consiliului de Audit şi Inspecţie al Republicii Coreea.

Preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, a subliniat importanţa adaptării instituţiei supreme de audit la schimbări şi riscuri emergente, vorbind despre paşii pe care Curtea îi face pentru a se profila în permanenţă ca o sursă de încredere pentru dezvoltarea sectorului public.

“Curtea de Conturi îşi propune să fie un factor de dezvoltare în România, un partener de încredere al Parlamentului în evaluarea performanţei sectorului public, în creşterea responsabilităţii şi a transparenţei, respectiv în implicarea activă a cetăţenilor pentru a asigura o mai bună folosire a banilor publici. Totodată, intenţionăm să creştem numărul rapoartelor de audit de performanţă şi să regândim ponderea auditului financiar în favoarea acestui instrument modern care este foarte bine primit de Parlament şi de cetăţeni”, a afirmat Mihai Busuioc.

În cadrul dezbaterilor, Mirela Călugăreanu, consilier de conturi, a susţinut o prezentare referitoare la modul în care Curtea de Conturi a României verifică respectarea prevederilor legale privind resursele financiare acordate de la bugetul de stat partidelor politice.

“Începând cu anul 2023, odată cu aplicarea noului Regulament al Curţii, verificarea subvenţiilor se va realiza prin misiuni de audit de conformitate efectuate direct la sediile partidelor politice care beneficiază de subvenţii. Cheltuielile generate de campaniile electorale vor fi verificate în cadrul misiunilor de audit financiar realizate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), întrucât deconturile pentru rambursare însoţite de documentele justificative în original se depun de partidele politice beneficiare la AEP”, a precizat Mirela Călugăreanu.

Delegaţia Consiliului de Audit şi Inspecţie din Coreea a avut întâlniri cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu premierul Nicolae Ciucă, şi cu ministrul Finanţelor Adrian Câciu.

Din delegaţia Consiliului de Audit şi Inspecţie al Republicii Coreea fac parte Jaehae Choe, preşedinte, Tae Woo Kim, secretar executiv al preşedintelui, Min Koo, director al Departamentului de Cooperare Internaţională şi Sun Ju Jo, auditor din cadrul Departamentului de Cooperare Internaţională. În vizita efectuată la sediul Curţii de Conturi, delegaţia a fost însoţită de ambasadorul Republicii Coreea, Excelenţa Sa Rim Kap-Soo.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.