Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă, vineri dimineaţă, o nouă depunere de proiecte pentru finanţare prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O nouă depunere importantă pentru a obţine finanţare din Fondul pentru Modernizare! A fost transmisă spre evaluare către BEI schema multianuală pentru realizare şi modernizare reţea distributie energie electrică, cu o valoare totală de 1.1 miliarde EURO”, a scris, vineri, pe Facebook, Virgil Popescu.  

Acesta precizează că beneficiarii sunt operatorii de distribuţie energie electrică.  

”Suntem pregătiţi să investim masiv în sistemul energetic din România”, a reiterat ministrul.  

Fondul pentru Modernizare este un instrument nou ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziţii juste din punct de vedere social către o economie verde.  

Statele membre care, în anul 2013, au înregistrat un PIB pe cap de locuitor la preţurile pieţei (în euro) sub 60 % din media Uniunii sunt beneficiare ale FM, respectiv: Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia. 

FM a fost instituit de Directiva (UE) 2018/410 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 martie 2018 de modificare a Directivei 2003/87/CE în vederea rentabilizării reducerii emisiilor de dioxid de carbon şi a sporirii investiţiilor în acest domeniu şi a Deciziei (UE) 2015/1814, pentru sprijinirea investiţiilor în modernizarea sistemelor energetice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, inclusiv finanţarea proiectelor de investiţii la scară mică, în concordanţă cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima şi energia pentru 2030 şi cu obiectivele pe termen lung prevăzute în Acordul de la Paris.  

Perioada de implementare a FM este 2021-2030.  

FM este constituit din veniturile obţinute prin licitarea pe piaţă a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU-ETS pentru perioada 2021-2030.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.