Vicepremierul Viorel Ştefan a declarat, miercuri, că Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă vor înlocui capacităţi retrase din raţiuni economice sau din cauza uzurii, iar acest proiect va asigura nu doar energie sigură, ci şi un număr de 19.000 de locuri de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de semnare a acordului preliminar pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4  de la Cernavodă, între reprezentanţii Nuclearelectrica şi cei ai companiei chineze China Nuclear Corporation, a avut loc, miercuri, la sediul Ministerului Energiei.

Vicepremierul Viorel Ştefan a declarat că semnarea acestui acord reprezintă un pas important în realizarea proiectelor de mari investiţii pe care Guvernul şi le-a propus.

“Semnarea acordului investitorilor în forma preliminară cu privire la continuarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă reprezintă un pas important în realizarea proiectelor de mari de investiţii pe care ni le-am propus. Ne-am asumat prin programul de guvernare PSD-ALDE asigurarea securităţii energetice pentru România, iar semnarea acestui acord astăzi este o dovadă clară că ducem la îndeplinire cu responsabilitate ceea ce ne-am propus”, a spus vicepremierul.

El a afirmat că pentru semnarea acestui acord au fost necesari ani de negociere şi că acest proces complex a fost accelerat în ultima perioadă.

“Mă bucur să particip astăzi la semnarea acestui acord important pentru ţara noastră cu atât mai mult cu cât în spatele lui stau anii întregi de negocieri. A fost un proces complex pe care însă am reuşit să-l accelerăm în ultima perioadă. Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă vor înlocui capacităţi retrase din raţiuni economice sau din cauza uzurii, aducând o contribuţie semnificativă de energie curată şi stabilă într-o perioadă a politicilor energetice europene cu accent puternic pe protecţia mediului”, a explicat Viorel Ştefan.

Acesta a precizat că estimările europene pentru anul 2050 prevăd un procent important al energiei nucleare în statele membre, unele dintre acestea investind de la zero în dezvoltarea programului nuclear, România având avantajul expertizei, al unor active existente, dar şi avantajul fabricării combustibilului nuclear.

Vicepremierul consideră că unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi mai necesare ca oricând, urmând să asigure şi un număr de 19.000 de locuri de muncă. 

“Pentru viitor, unităţile 3 şi 4 vor fi mai necesare ca oricând. Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă va asigura nu doar energie curată şi sigură pentru viitor, ci şi un număr semnificativ de locuri de muncă pentru români. Se estimează că industria locală poate asigura un număr de 19.000 de locuri de muncă dedicate finalizării proiectului, din care 11.000 existente, la care se pot adăuga alte 8.000”, a mai spus Viorel Ştefan.

Acordul Investitorilor în forma preliminară a fost aprobat de către acţionarii SNN în Adunarea Generală a Acţionarilor din data 10 aprilie 2019. CGN şi-a finalizat de asemenea procesul de aprobare internă a acordului.

Semnarea de către părţile implicate (SN Nuclearelectrica SA şi China General Nuclear Power Corporation şi CGN Central and Eastern Europe Investment) în continuarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavoda a Acordului Investitorilor în forma preliminară, în conformitate cu Strategia Revizuită, reprezintă o etapă esenţială din procesul de selecţie lansat în anul 2014, din punct de vedere tehnic şi operational.

Acordul Investitorilor in forma preliminară prevede înfiinţarea societăţii de proiect (JVCO) având drept scop limitat să fie singura platforma tehnică şi operaţională pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului. Data limita pentru înfiinţarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la data semnarii Acordului Investitorilor  in forma preliminara.

JVCO este o societate pe acţiuni, înfiinţată în temeiul Legii 31/1990 privind societăţile şi va avea o durată iniţiala de 2 ani. Participaţia CGN în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a SN Nuclearelectrica SA de 49%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.