Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Dan Vîlceanu a afirmat că Agenţia pentru Infrastructura din Sănătate în PNRR - ANDIS va fi înfiinţată la Ministerul Sănătăţii şi nu în subordinea Companiei Naţionale de Investiţii sau a Secretariatului General al Guvernului. Întrebat dacă nu i se pare mare suma de 25 milioane euro alocată pentru consultanţă ANDIS, Vîlceanu a precizat că suma totală alocată este de 30 milioane euro şi dacă înfiinţarea ANDIS va costa de exemplu 10 milioane euro, restul banilor pot fi redistribuiţi spre alte investiţii în Sănătăte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu. Din punctul acesta de vedere nici nu există un subiect. ANDIS se va face la Ministerul Sănătăţii. Am avut discuţiile acestea inclusiv cu domnul Rafila şi e normal să fie aşa pentru că nu poţi rupe politica de sănătate de investiţiile în sănătate”, a afirmat Dan Vîlceanu, întrebat joi la Parlament dacă ar putea fi renegociat capitolul Sănătate pentru ca agenţia ANDIS să nu mai fie în subordinea Ministerului Sănătăţii, ci să treacă în subordinea CNI sau SGG.

Chestionat dacă i se pare mare suma de 25 milioane euro pentru consultanţă ANDIS, ministrul a răspuns: „Sumele cuprinse acolo nu e neapărat nevoie să fie cheltuite aşa. Este alocată într-adevăr o sumă pentru consultanţă. În condiţiile în care va costa mai puţin consultanţa, sigur că poţi să foloseşti această sumă la alte investiţii din domeniul Sănătăţii. Nu treuie să o transferi. Ea e în capitolul Sănătate”.

Întrebat mai departe dacă a fost încheiat un contract cu Banca Europeană de Investiţii în valoare de 25 milioane euro, Dan Vîlceanu a replicat: „Există o sumă alocată pentru ANDIS 5 milioane cu 25 de milioane”.

„Evident că dacă în loc de 30 milioane, constituirea sau înfiinţarea ANDIS va costa 10 milioane de exemplu, pentru că din contract sau din negociere rezultă o sumă mai mică, restul de  20 milioane le poţi folosi la alte investiţii din domeniul sănătăţii. Nu e semnat niciun contract cu BEI pentru că la momentul la care noi vorbim, de exemplu în ceea ce priveşte investiţiile în domeniul sănătăţii, suntem la stadiul de acte normative, de hotărâri de Guvern. De exemplu, atunci când vorbim de spitale, trebuie făcute criteriile prin care selectezi spitalele pentru investiţii. Nu suntem la momentul acela. Nu e numai BEI. La Sănătate poate să fie BEI, la Ministerul Muncii de exemplu e Banca Mondială. Trebuie să vedeţi PNRR în ansamblu. De exemplu la Ministerul Muncii a fost aleasă varianta cu Banca Mondială, la Mediu s-ar putea să fie aleasă tot BEI sau Banca Mondială. Cei care au făcut această negociere (întrebat cine a ales BEI pentru înfiinţarea ANDIS – n.r.). A fost făcut anul trecut, cred că de prin luna martie, aprilie, când s-a tot lucrat la PNRR pânâ când el a fost şi închis. Nu ştiu să vă spun cine a lucrat fizic, pentru că nu eram acolo. Nu am de unde să ştiu”, a completat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Chestionat ce se va întâmpla cu spitalele care ar trebui făcute prin ANDIS, în condiţiile în care această Agenţie ajunge la maturitate în 2026, când se încheie şi PNRR, liberalul a spus că ANDIS trebuie înfiinţat înainte.

„Pe de altă parte, vă spuneam că şi nu îmi face nicio plăcerea să avem discuţia asta penteu că avem un program de aproape 30 miliarde euro şi în loc să începem să facem paşi să construim spitale, avem discuţia asta care din punctul meu de vedere e mai puţin importantă. Cred că importante sunt spitalele. ANDIS poate devenit operaţională cât de repede este posibil din punct de vedere al capacităţii administrative. Nu ştiu. ANDIS e la Ministerul Sănătăţii. PNRR pe domeniul Sănătăţii este gestionat de domnul Rafila. Clar. Coordonatorul de reformă este Ministerul Sănătăţii. Noi sunt coordonatorii naţionali. Ţinem legătura cu ministerele şi apoi raportăm la Comisie. PNRR pe domeniul sănătăţii şi coordonatorul de reformă din domeniul Sănătăţii este Ministerul Sănătăţii”, a completat Vîlceanu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.