Pieţele financiare ar putea să nu reuşească să evalueze pe deplin riscurile provocate de geopolitică şi perspectivele economice, iar Banca Centrală Europeană (BCE) monitorizează acest lucru ca pe o potenţială ameninţare la adresa stabilităţii financiare, a declarat miercuri vicepreşedintele instituţiei financiare, Luis de Guindos, pentru CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pieţele au o percepţie foarte bună, sau iluzie, asupra macroeconomiei. Consideră că vom avea o aterizare uşoară, ei cred că riscurile geopolitice nu vor escalada şi, prin urmare, prima de risc atât pentru obligaţiuni, cât şi pentru acţiuni este foarte comprimată. Deci, în cazul în care avem o surpriză negativă în ceea ce priveşte evoluţia economiei, în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei, în ceea ce priveşte orice escaladare a riscurilor geopolitice, cred că acest lucru ar putea da naştere la o corecţie importantă a preţurilor de piaţă”, a declarat de Guindos.

El a adăugat: ”Acesta este unul dintre elementele principale despre care credem că acum ar putea produce volatilitate în peisajul financiar”.

De Guindos a discutat despre lansarea Evaluării stabilităţii financiare a băncii centrale pentru noiembrie, care abordează provocările unei ”aterizări line”, care reduce inflaţia fără daune economice semnificative.

Raportul notează că îngrijorările legate de volatilitatea sectorului bancar din primăvară, când mai multe bănci s-au prăbuşit, s-au estompat. Cu toate acestea, spune că riscurile la adresa stabilităţii financiare rămân ”ridicate”, deoarece atenţia se concentrează acum asupra efectelor secundare ale condiţiilor financiare şi de credit stricte asupra debitorilor şi asupra unei corecţii pe pieţele imobiliare.

BCE prognozează o creştere economică redusă a zonei euro, de 1%, dar nicio recesiune în 2024, despre care de Guindos a spus că o crede că este ”scenariul de bază pentru toată lumea acum”.

Economia regiunii s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea.

”Întotdeauna se întâmplă surprize negative... în ceea ce priveşte inflaţia, evoluţia a fost foarte pozitivă, de la 10,6% până la nivelul actual, care este sub 3%, şi ne aşteptăm ca acest proces de dezinflaţie să continue în timp. Cu toate acestea, din cauza efectelor de bază, vom avea o oarecare accelerare a inflaţiei în următoarele luni”, a spus de Guindos.

Alte surprize negative ar putea fi generate de transmiterea întârziată a dobânzilor mai mari în economia reală, de creşterea salariilor, de productivitate şi de preţul petrolului, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.