Compania petrolieră de stat PDVSA din Venezuela a început să contacteze clienţii cu contracte pentru achiziţii de ţiţei, pe fondul ridicării temporare a sancţiunilor americane, au declarat joi două persoane familiare cu chestiunea, trecând la reluarea vânzărilor în numerar către rafinăriile globale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SUA au ridicat miercuri majoritatea restricţiilor impuse Venezuelei, pentru o perioadă de şase luni, pentru producerea, vânzarea şi exportul de petrol pe pieţele alese de ţară.

Relaxarea pe scară largă a sancţiunilor impuse începând cu 2019, în urma unor alegeri pe care Washington le-a considerat o falsă, va permite ca o parte din ţiţeiul venezuelean să circule către clienţii cărora le-au fost interzis anterior tranzacţiile.

Licenţa, eliberată de Oficiul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA, îşi propune să încurajeze alegerile prezidenţiale corecte în Venezuela, anul viitor.

Dar nu este aşteaptat ca ridicarea sancţiunilor să stimuleze semnificativ producţia de petrol deteriorată a Venezuelei sau să conducă imediat la exporturi mai puternice.

Divizia de tranzacţionare a PDVSA şi-a pierdut mult personal calificat, iar traderii de petrol au plecat din cauza salariilor mici. Această pierdere de experienţă înseamnă că noile negocieri ar putea dura sau ar putea produce puţine acorduri noi de export în cele şase luni de licenţă, potrivit surselor, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Producţia de petrol din Venezuela, care se laudă cu cele mai mari rezerve de ţiţei la nivel mondial, este acum în medie de 780.000 de barili pe zi (bpd), iar modificările licenţei ar putea contribui la creşterea fluxului de numerar al PDVSA, cel puţin reducând grupul de intermediari care îşi vând petrolul cu reducere clienţilor, mai ales în Asia.

”OFAC a emis o licenţă generală fără precedent, care suspendă interdicţia largă impusă PDVSA”, a declarat directorul general al companiei şi ministrul Petrolului, Pedro Tellechea, pe reţelele de socializare.

Venezuela poate primi acum plăţi directe pentru bunuri sau servicii în baza licenţei emise de OFAC, care supraveghează respectarea sancţiunilor americane.

Restricţiile de plată au redus veniturile din vânzare către PDVSA şi întreprinderile sale mixte, care erau autorizate doar să livreze mărfuri pentru a rambursa datoria, în timp ce transferul numerarului în Venezuela era interzis.

Nu toate sancţiunile americane împotriva PDVSA au fost ridicate.

Câştigurile PDVSA au fost puternic reduse de sancţiuni în ultimii patru ani. Întrucât clienţilor săi tradiţionali li s-a interzis să facă afaceri cu acesta, compania a fost nevoită să-şi vândă petrolul unui grup de intermediari în continuă schimbare, dispuşi să schimbe mărfurile pentru reduceri mari de preţ.

Din noiembrie, când Washington a autorizat Chevron să-şi extindă asociaţiile cu PDVSA şi să exporte ţiţei venezuelean în SUA, acel acord şi alte câteva au oferit PDVSA singurul acces pe pieţele occidentale.

Acele acorduri se limitează însă la tranzacţii de rambursare a datoriilor, aşa că puţin numerar ajunge în cuferele PDVSA, limitându-i capacitatea de a extinde producţia şi exporturile de petrol.

”Cel mai mare beneficiu pe termen scurt, într-un an electoral, este acela de a vinde petrol la preţ complet pe cea mai profitabilă piaţă a sa, Statele Unite”, a scris Francisco Monaldi, expert pe piaţa energetică din America Latină la Institutul Baker de la Universitatea Rice, pe reţelele sociale.

”Chiar şi în cazul în care sancţiunile sunt reintroduse, banii aduşi şi producţia suplimentară limitată vor fi ”o pasăre în mână””, pentru administraţia preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a adăugat Monaldi.

DIN CHINA LA EUROPA

O delegaţie condusă de Maduro a călătorit în China în septembrie pentru a reînnoi comerţul şi investiţiile.

Printre propunerile discutate atât de companiile guvernamentale, cât şi de cele de stat s-au numărat reactivarea plăţilor datoriei Venezuelei cu petrol către China, care rămân în mare parte sub o perioadă de graţie, şi extinderea companiilor petroliere mixte în ţară, potrivit unor surse separate, apropiate discuţiilor.

China este principala piaţă de export de petrol a Venezuelei, primind aproximativ 430.000 bpd de ţiţei şi combustibil în acest an, potrivit datelor de urmărire a tancurilor petroliere.

Înainte de sancţiuni, India şi SUA erau alte destinaţii de top. Cei mai mari clienţi ai PDVSA, CNPC şi PetroChina, prin acorduri mari de petrol pentru datorii, nu au importat petrol venezuelean de când SUA au impus sancţiuni secundare în 2020, aşa că micile rafinării din China au preluat în schimb ţiţei din această ţară.

Înainte de sancţiuni, PDVSA avea şi contracte de furnizare de petrol cu rafinăriile de petrol din SUA, inclusiv filiala sa din Houston Citgo Petroleum, Valero Energy şi PBF Energy; Reliance Industries şi Nayara Energy din India; şi firme europene precum Eni din Italia şi Repsol din Spania.

Nu a fost imediat clar care dintre acele contracte de aprovizionare cu petrol rămân neexpirate şi ar putea fi reînnoite rapid.

PDVSA şi Ministerul Petrolului din Venezuela nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a evidenţiat săptămâna aceasta că atât termenii electorali, cât şi o serie de acorduri secundare între Maduro, opoziţia politică a ţării şi Washington trebuie să fie îndeplinite pentru a menţine licenţele active.

Statele Unite au dat termen Venezuelei până la sfârşitul lunii noiembrie pentru a retrage interdicţiile pentru candidaţii de opoziţie care vor candida la preşedinţie, iar un grup de prizonieri politici trebuie eliberat. Prima eliberare a deţinuţilor a avut loc peste noapte.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.