Suspendarea fără precedent de către Twitter a conturilor aparţinând unor cel puţin cinci jurnalişti, pentru că ar fi dezvăluit locaţia în timp real a proprietarului Elon Musk, a provocat vineri reacţii rapide din partea oficialilor guvernamentali, a grupurilor de advocacy şi a organizaţiilor jurnalistice de pe tot globul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiali din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au condamnat suspendările, unii spunând că platforma pune în pericol libertatea presei.

Episodul, pe care o cunoscută firmă de cercetare în domeniul securităţii l-a etichetat drept ”Masacrul de joi seara”, este considerat de critici ca o nouă dovadă că miliardarul, care se consideră ”un absolutist al libertăţii de exprimare”, elimină conţinutul şi utilizatorii pe care îi displace personal.

Roland Lescure, ministrul francez al Industriei, a scris vineri pe Twitter că, după suspendarea jurnaliştilor de către Musk, îşi va suspenda propria activitate pe Twitter.

Melissa Fleming, şefa de comunicaţii pentru Naţiunile Unite, a scris pe Twitter că este ”profund deranjată” de suspendări şi că ”libertatea presei nu este o jucărie”.

Ministerul German de Externe a avertizat Twitter că ministerul are o problemă cu măsurile care pun în pericol libertatea presei.

Suspendarile au rezultat dintr-un dezacord asupra unui cont de Twitter numit ElonJet, care a urmărit avionul privat al lui Musk folosind informaţii disponibile public.

Miercuri, Twitter a suspendat contul şi altele care urmăreau avioanele private, în ciuda tweet-ului anterior al lui Musk care spunea că nu va suspenda ElonJet în numele libertăţii de exprimare.

La scurt timp după, Twitter şi-a schimbat politica de confidenţialitate pentru a interzice partajarea ”informaţiilor live despre locaţie”.

Apoi, joi seară, mai mulţi jurnalişti, inclusiv de la New York Times, CNN şi Washington Post, au fost suspendaţi de pe Twitter fără nicio notificare.

Într-un e-mail către Reuters peste noapte, directorul pentru încredere şi siguranţă al Twitter a declarat că echipa a revizuit manual ”oricare şi toate conturile” care au încălcat noua politică de confidenţialitate prin postarea de link-uri directe către contul ElonJet.

”Înţeleg că accentul pare să fie în principal pe conturile jurnaliştilor, dar am aplicat astăzi politica în mod egal jurnaliştilor şi conturilor non-jurnaliştilor”, a spus Irwin în e-mail.

Societatea pentru Advancing Business Editing and Writing a declarat vineri, într-un comunicat, că măsurile Twitter ”încalcă spiritul Primului Amendament şi principiul conform căruia platformele de social media vor permite distribuirea nefiltrată a informaţiilor care sunt deja în piaţa publică”.

Musk a apărut pentru scurt timp într-un chat audio Twitter Spaces găzduit de jurnalişti, care s-a transformat rapid într-o discuţie controversată despre dacă reporterii suspendaţi au expus într-adevăr locaţia în timp real a lui Musk, încălcând politica.

"Dacă faci dox, eşti suspendat. Sfârşitul poveştii", a spus Musk în mod repetat, ca răspuns la întrebări.

Dox este un termen pentru publicarea de informaţii private despre cineva, de obicei cu intenţii rău intenţionate.

Drew Harwell, de la Washington Post, unul dintre jurnaliştii care fusese suspendat, dar care a putut să se alăture chatului audio, a respins ideea că ar fi dezvăluit locaţia exactă a lui Musk sau a familiei sale, postând un link către ElonJet.

La scurt timp după, reporterul BuzzFeed Katie Notopoulos, care a găzduit chat-ul Spaces, a postat pe Twitter că sesiunea audio a fost întreruptă brusc şi înregistrarea nu era disponibilă.

Într-un tweet în care explică ce s-a întâmplat, Musk a spus ”Remediam o eroare Legacy. Ar trebui să funcţioneze mâine”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.