Cel mai mare producător offshore de petrol şi gaze din China, CNOOC se pregăteşte să renunţe la operaţiunile sale din Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, din cauza îngrijorărilor Beijingului că activele ar putea fi supuse sancţiunilor occidentale, au spus surse din industrie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legăturile dintre China şi Occident sunt de mult timp tensionate din cauza comerţului şi a drepturilor omului, iar tensiunea a crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care China a refuzat să o condamne.

Statele Unite au declarat săptămâna trecută că China s-ar putea confrunta cu consecinţe dacă ar ajuta Rusia să evite sancţiunile occidentale, care includ măsuri financiare cum ar fi restricţionarea accesului Rusiei la valută şi complicarea procesării plăţilor internaţionale.

CNOOC nu a comentat imediat informaţiile.

Companiile efectuează periodic revizuiri ale portofoliilor lor, dar ieşirea care este pregătită ar avea loc la mai puţin de un deceniu după ce CNOOC, deţinută de stat, a intrat în cele trei ţări printr-o achiziţie de 15 miliarde de dolari a companiei canadiene Nexen, o înţelegere care a transformat grupul chinez într-un producător mondial de top.

Activele, care includ participaţii în câmpuri de hidrocarburi importante din Marea Nordului, Golful Mexic şi mari proiecte canadiene de nisip petrolier, produc aproximativ 220.000 de barili echivalent de petrol pe zi (boed), potrivit calculelor Reuters.

Luna trecută, Reuters a scris că CNOOC a angajat Bank of America pentru a pregăti vânzarea activelor sale din Marea Nordului, care includ o participaţie la dintre cele mai mari zăcăminte din bazin.

CNOOC a lansat o revizuire globală a portofoliului înainte de listarea sa publică planificată la Bursa de Valori din Shanghai de la la sfârşitul acestei luni, care are ca scop în primul rând să exploateze finanţări alternative după excluderea acţiunilor sale din SUA în octombrie anul trecut, au spus sursele.

Excluderea a făcut parte dintr-o măsură a fostului preşedinte american Donald Trump din 2020, care a vizat mai multe companii chineze, despre care Washingtonul spunea că sunt deţinute sau controlate de armata chineză.

China a condamnat această măsură.

CNOOC profită, de asemenea, de creşterea preţurilor petrolului şi gazelor, determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, şi speră să atragă cumpărători în timp ce ţările occidentale încearcă să dezvolte producţia internă pentru a înlocui energia rusă.

Pe măsură ce încearcă să părăsească Occidentul, CNOOC caută să achiziţioneze noi active în America Latină şi Africa şi, de asemenea, doreşte să acorde prioritate dezvoltării de noi proiecte mari în Brazilia, Guyana şi Uganda, au spus sursele. '

CNOOC încearcă să vândă active ”marginale şi greu de gestionat” în Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, a declarat pentru Reuters o sursă principală din industrie.

Toate sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii problemei.

Sursa din industrie a declarat luna trecută că conducerea de vârf a CNOOC, inclusiv preşedintele Wang Dongjin, a considerat că gestionarea fostelor active Nexen este ”incomodă” din cauza birocraţiei şi a costurilor de operare ridicate în comparaţie cu ţările în curs de dezvoltare.

CNOOC s-a confruntat cu obstacole în special în Statele Unite, cum ar fi autorizaţiile de securitate cerute de Washington pentru ca directorii săi chinezi să intre în ţară, a adăugat sursa.

”Active precum cele din apele adânci din Golful Mexic sunt dificile din punct de vedere tehnologic şi CNOOC chiar trebuia să colaboreze cu partenerii pentru a învăţa, dar directorilor companiei nici măcar nu li s-a permis să viziteze birourile din SUA. A fost o problemă în toţi aceşti ani şi includerea pe lista neagră a CNOOC de către administraţia Trump. a înrăutăţit situaţia”, a spus sursa.

În prospectul său publicat înainte de oferta publică iniţială, CNOOC a spus că s-ar putea confrunta cu sancţiuni suplimentare.

”Nu putem prevedea dacă compania sau afiliaţii şi partenerii săi vor fi afectaţi de sancţiunile SUA în viitor, dacă politicile se schimbă”, a spus CNOOC.

În Statele Unite, CNOOC deţine active în bazinele de şist Eagle Ford şi Rockies, precum şi participaţii în două câmpuri mari offshore din Golful Mexic, Appomattox şi Stampede.

Principalele sale proiecte canadiene privind nisipurile petroliere sunt Long Lake şi Hangingstone din provincia Alberta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.