Camera Deputaţilor a adoptat un proiect prin care regiile de interes naţional, companiile sau societăţile reglementate de legea nr. 31/1990 la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, direct sau indirect, se vor supune obligaţiilor de integritate şi transparenţă în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, potrivit legii 176/2010. „Am reuşit astăzi să facem un pas important în ceea ce priveşte transparenţa. De aproape 3 ani, am procese cu diferite instituţii ale statului pentru a afla salariile şefilor, cu cât sunt plătiţi din bani publici. În unele cazuri vorbim de cei mai bine plătiţi bugetari, care se ascund în diverse entităţi, institute de cercetare, companii de stat şi, ultima găselniţă, companii ale companiilor de stat”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui, iniţiator al proiectului. Actul normativ merge la promulgare.
UPDATE - „Am reuşit astăzi să facem un pas important în ceea ce priveşte transparenţa. De aproape 3 ani, am procese cu diferite instituţii ale statului pentru a afla salariile şefilor, cu cât sunt plătiţi din bani publici. În unele cazuri vorbim de cei mai bine plătiţi bugetari, care se ascund în diverse entităţi, institute de cercetare, companii de stat şi, ultima găselniţă, companii ale companiilor de stat. Adică, dacă o companie de stat face încă o companie, şefii de acolo pretind dintr-o dată că ei nu mai sunt angajaţi ai unei companii de stat şi nu mai depun declaraţii de avere şi de interese. Aşa avem angajaţi salarizaţi regeşte din bani publici, la companii care, de multe ori, sunt pe pierdere şi cer non-stop bani de la bugetul de stat, şi de care nu ştie nimeni nimic”, a afirmst Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei, potrivit comunicatului de presă al partidului.
În ultimele luni, Claudiu Năsui a câştigat procesele intentate mai multor instituţii publice ca urmare a refuzului conducătorilor acestora de a furniza informaţii de interes public. În urma unor astfel de procese a ieşit la lumină, de exemplu, că un director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială a primit, pe durata a 4 ani, un salariu de circa 1 milion de lei sau că şeful Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Minieră şi Protecţie Antiexplozivă a ajuns şi la 54.000 de lei pe lună.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Statul român are circa 50 de astfel de institute de cercetare şi peste 1.400 de companii de stat, cu mai bine de 265.000 de angajaţi şi 5.000-7.000 de membri în consiliile de administraţie.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Astfel, iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art. 1 alin. (1) pct.34 din Legea nr. 176/2010 în sensul ca membrii consiliilor de administraţie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, companiilor şi societăţilor naţionale sau, după caz, societăţilor comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, direct sau indirect, inclusiv în filiale sau alte dezmembrăminte şi unităţi ale entităţilor enumerate anterior, precum şi în societăţile comerciale la care una din entităţile enumerate anterior este acţionar majoritar sau semnificativ.
Prin urmare, la capitolul „Obligaţii de integritate şi transparenţă în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice” vor intra membrii consiliilor de administraţie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, companiilor şi societăţilor naţionale sau, după caz, societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, direct sau indirect, inclusiv în filiale sau alte dezmembrăminte şi unităţi ale entităţilor enumerate anterior, precum şi în societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare la care una din entităţile enumerate anterior este acţionar majoritar sau semnificativ.
„Potrivit Legii 31/1990 completată, societăţile comerciale se constituie în una dintre următoarele forme: societate în nume colectiv; societate în comandită simplă; societate pe acţiuni, societate în comandită pe acţiuni, societate cu răspundere limitată”, mai spune proiectul.
Pe 6 februarie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...