Premierul desemnat, Florin Cîţu, a postat un mesaj pe Facebook, joi, în care îşi explică depunerea mandatului de premier desemnat, despre care spune că trebuie interpretată în contextul prin care trece astăzi România. ”Cred că pentru avea succes, în alegerile care vin, preşedintele partidului trebuie să fie şi prim-ministru”, a afirmat Cîţu. Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, joi, când ar fi urmat ca Guvernul său să primească votul de învestitură în Parlament. Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a precizat că retragerea lui Cîţu este ”un gest de mare responsabilitate”. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PNL Ludovic Orban „acţionează iresponsabil”, el calificând situaţia creată drept „o golănie şi o bătaie de joc”. Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că gestul lui Cîţu este cea mai bună veste pentru România, care răsuflă uşurată. USR a transmis că este ”dovada că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a fost o şaradă”. Liderul USR, Dan Barna, a afirmat că este ”un moment de iresponsabilitate” . Preşedintele Pro România, Victor Ponta, consideră că PNL s-a ”descalificat” şi susţine că liberalii nu pot să facă o propunere de premier, după ce au făcut două propuneri „în bătaie de joc”. El spune că celelalte partide, cu excepţia PNL ar trebui să propună şi să voteze un premier şi guvernul acestuia

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ponta: Cred că PNL s-a descalificat ca partid să mai facă o propunere, deja e a doua propunere făcută în bătaie de joc în mijlocul unei crize
CITEȘTE ȘI UPDATE - USR, după retragerea lui Florin Cîţu: Este dovada că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a fost o şaradă. Barna: Un moment de iresponsabilitate şi ridicol

UPDATE - Rareş Bogdan, după retragerea lui Florin Cîţu: Absolut inadmisibil să te joci, să faci jocuri politice. Dovedeşte lipsa totală, totală de înţelegere a fenomenului politic şi de patriotism

Europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan, afirmă, după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, că este ”absolut inadmisibil să te joci, să faci jocuri politice”. ”Dovedeşte lipsa totală, totală de înţelegere a fenomenului politic şi de patriotism”, a spus Rareş Bogdan.

Europarlamentul PNL Rareş Bogdan a avut, joi, o reacţie vehementă după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat.

”Absolut inadmisibil să te joci, să faci jocuri politice. Dovedeşte lipsa totală, totală de înţelegere a fenomenului politic şi de patriotism”, a spus Rareş Bogdan, la Digi Fm.

El a precizat că este în drum spre Guvern, spre Ludovic Orban.

"Este inadmisibil, dacă ei vor să-şi bată joc de cariera lor, să-şi bată joc de ei, dar nu de o ţară şi nu de un partid. PNL nu merită să i se întâmple aşa ceva”, a mai spus Bogdan.

El a mai afirmat că ”ce face Florin Cîţu în momentul ăsta este o bătaie de joc la adresa PNL”. 

Rareş Bogdan a spus că Ludovic Orban este un lider de necontestat în PNL.

"Nu vreau să cred că au existat astfel de jocuri (n.r. - întrebat dacă Florin Cîţu a vrut să îl lase pe Ludovic Orban să iasă în faţă). Exclud această posibilitate, am auzit-o, dar nu cred în ea. (...) Nu te joci cu o ţară când la graniţa ta se află sute de mii de români care vor să se repatrieze. Nu te joci cu o ţară care are nevoie de un guvern stabil. Nu te joci cu o ţară decât dacă eşti inconştient şi nu înţelegi istoria acestei ţări, nu-ţi pasă deloc de România, nu-ţi pasă deloc de români şi pur şi simplu îţi baţi joc, faci ceva pe destinul unor oameni. Dacă cădea în Parlament, era una, faptul că nu a căzut în Parlament este o ruşine absolută, iar istoria ne va judeca, iar cetăţenii României ne vor taxa", a afirmat el.

El s-a declarat convins că preşedintele Klaus Iohannis nu a ştiut acest lucru.

"Preşedintele este un om raţional, este un om echilibrat, este un om care se gândeşte la binele naţiunii şi este un om care excelează prin calm, pricepere, echilibru, raţiune. Sunt absolut total convins că preşedintele României nu a ştiut de asta. Şi nu-l înţeleg pe Florin, aseară m-am despărţit de el, astăzi am vorbit de două ori cu el la telefon (..)", a mai spus Rareş Bogdan.

 

UPDATE - Cîţu: Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, preşedintele partidului trebuie să fie şi prim-ministru

”Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Preşedintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru”, a scris Cîţu pe Facebook.

Acesta a precizat că desemnarea de către Klaus Iohannis l-a onorat.

”Decizia Preşedintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcţia de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluţie agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparenţă şi profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluţia situaţiei prin care trece România astăzi”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Acesta a precizat că rămâne ministru al Finanţelor.

”Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează. Mulţumesc pentru încredere şi susţinere”, şi-a încheiat Cîţu mesajul.

El şi-a depus mandatul de premier desemat cu puţin timp înainte de şedinţa Parlamentului în care urma să fie votată învestirea.

UPDATE - Ciolacu: Cel mai bun lucru care se putea întâmpla României

”Cel mai bun lucru care se putea întâmpla României, că domnul Cîţu a renunţat. (..) Eu mi-am dorit şi îmi doresc în continuare să trăiesc într-o Românie normală. Categoric, aceste gesturi nu sunt normale”, a declarat Marcel Ciolacu, după anunţul privind depunerea mandatului de premier desemnat de către Florin Cîţu.

Acesta a precizat că i-a anunţat ”clar” pe membrii Biroului Permanent Reunit să nu părăsească localitatea şi deputaţii şi senatorii să fie gata să lucreze sâmbătă şi duminică, astfel încât luni să se poată merge în Parlament pentru un vot de învestitură.

Liderul interimar al PSD a mai spus că formaţiunea politică pe care o conduce ”nu a vrut guvernarea după pierderea alegerilor prezidenţiale niciodată”.

El a spus că va avea o discuţie în interiorul PSD ”sau cu eventual alţi parteneri politici reprezentanţi în Parlamentul României”.

„Toată România răsuflă uşurată că nu este domnul Cîţu viitorul premier”, a mai declarat Ciolacu.

El acuză că până acum nu a fost ”un joc politic pe spiritul Constituţiei”. 

”Mă bucur că s-a renunţat la acest joc politic şi nu anticipatele erau prioritatea României”, a mai declarat liderul interimar al PSD.

UPDATE - Tăriceanu: Este un comportament iresponsabil. Spuneam că e o bătaie de joc, este un fel de golănie

“Este literalmente o desconsidere a instituţiei Parlamentului, este o bătăie de joc la adresa Parlamentului. Ceea ce e mai grav este că este o bătaie de joc la adresa tuturor românilor. Asistăm la o mascaradă fără de sfârşit. Premierul desemnat a făcut un fel de simulare de consultări, miniştrii au venit în Parlament, comisiile s-au reunit , au fost audiaţi miniştrii şi în momentul în care trebuia să vină la votul de învestire, dă bir cu fugiţii. Este un comportament iresponsabil. Spuneam că e o bătaie de joc, este un fel de golănie, este similar cu jocul alba-neagra pe care îl vedem practicat prin anumite locuri”, consideră Tăriceanu.

El spune că ce s-a întâmplat este o ruşine pentru PNL şi pentru Klaus Iohannis. 
“Nu există aşa ceva în întreaga lume, e o ruşine pentru PNL, e o ruşine pentru Iohannis, că face astfel de desemnări, în bătaie de joc cu iresponsabilitate, mai ales în această perioadă de criză. Le cer să se trezească, nu suntem bătaia de joc a lor şi nu se poate o ţară întreagă să fie ţinută la cheremul unor iresponsabili. Preşedintele acţionează iresponsabil, Orban la fel. E momentul să vină cu picioarele pe pământ, mai ales când suntem confruntaţi cu această criză uriaşă, care vedeţi cât de repede se extinde, vedeţi ce măsuri excepţionale se iau în întreaga lume, care merg până la închiderea graniţelor şi noi ne jucăm de-a desemnarea primului ministru care dă bir cu fugiţii în ultima clipă. Eu sunt atât de indignat, nu mi-am imaginat vreodată că ajungem să ne comportăm aşa. Nici în republicele bananiere nu se întâmplă astfel de lucruri”, a mai afirmat liderul ALDE.

UPDATE - Florin Roman: Pe timp de război nu se schimbă ”comandantul navei”

 ”Premierul desemnat Florin Cîţu a făcut un gest de mare responsabilitate şi a luat decizia de a renunţa la mandat”, a declarat Florin Roman.

Acesta a spus că România este în război cu epidemia de coronavirus, iar pe timp de război nu se schimbă ”comandantul navei”. 

Potrivit acestuia, Ludovic Orban este mandatat de către colegii din PNL să strâng toată clasa politică în jurul lui pentru a reuşi să depăşească acest moment dificil.

Roman a adăugat că ”nu se opreşte ţara în loc din această retragere”, dar că PNL ”a optat pentru o chestiune care poate costa electoral”, dar prioritatea partidului este gestionarea luptei cu virusul.
 
Întrebat dacă Florin Cîţu a fost desemnat pentru ca guvernul să nu fie votat, Roman a răspuns că ”nici vorbă de aşa ceva”. 
 
El a explicat că ”evoluţia îngrijorătoare” a epidemiei de coronavirus a făcut să se ajungă la această decizie spunând că ”cel mai bine pentru România este ca în timpul războiului să nu schimbi comandantul”.
 
”Trebuie să fin deschişi oricărei formule care ne asigură stabilitate şi normalitate în aceste zile”, a mai spus Roman, întrebat fiind care ar fi soluţiile în ceea ce priveşte funcţionarea pe viitor a Executivului.
 
Întrebat în repetate rânduri dacă nu ar fi fost cazul să fie votat un guvern cu puteri depline, în locul unuia care are posibilităţi limitate în ceea ce priveşte legiferarea, reprezentantul PNL a evitat un răspuns tranşant.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Preşedintele Klaus Iohannis a luat act de decizia sa şi urmează să facă o declaraţie de presă.

Anunţul a fost făcut timp cu puţin înainte de începerea şedinţei de plen în care Guvernul Cîţu urma să primească votul de învestitură.

Depunerea mandatului a fost făcută în condiţiile în care şansele ca Guvernul să fie votat erau foarte mari, dată fiind pandemia de coronavirus şi necesitatea unui Guvern stabil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.