Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, că miercuri Comisia Europeană a aprobat cadrul temporar de ajutoare de stat, un cadru pe care noi l-am solicitat încă de la începutul conflictului din Ucraina, în reuniunile ECOFIN. „În acest context, se pot acorda granturi de la 35.000 euro până la 400.000 euro per companie, în funcţie şi de specific şi de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea care să susţină capitalul de lucru, lichiditatea şi depăşirea acestei situaţii economice complicate în care ne aflăm”, a explicat social-democratul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar de criză, menit să le permită statelor membre să utilizeze flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, arată un comunicat de presă al instituţiei europene.

Conform sursei citate, cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat, instituit pentru a sprijini economia în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), recunoaşte faptul că întreaga economie a UE se confruntă cu perturbări grave. Pentru a remedia această situaţie, cadrul temporar de criză prevede trei tipuri de ajutoare:

- Cuantumuri limitate ale ajutoarelor

- Sprijin pentru lichidităţi sub formă de garanţii de stat şi de împrumuturi subvenţionate
 
- Ajutor pentru a despăgubi întreprinderile pentru preţurile ridicate la energie
 
Cadrul temporar de criză se aplică până la 31 decembrie 2022. În vederea asigurării securităţii juridice, Comisia Europeană va evalua, înainte de data menţionată anterior, dacă durata cadrului temporar de criză va trebui prelungită. Mai mult, pe durata aplicării cadrului, Comisia va monitoriza constant conţinutul şi domeniul de aplicare al acestuia în lumina evoluţiilor de pe pieţele energiei şi de pe alte pieţe ale factorilor de producţie, precum şi din perspectiva situaţiei economice generale, mai indică sursa menţionată.

ŞTIREA INIŢIALĂ „Am vrut să anunţ şi public faptul că astăzi Comisia Europeană a aprobat cadrul temporar de ajutoare de stat, un cadru pe care noi l-am solicitat încă de la începutul conflictului din Ucraina, în ECOFIN. Eu am solicitat personal, dar şi Guvernul a făcut solicitare către Comisia Europeană. Iată că acest cadru temporar de ajutoare de stat şi de scheme de sprijin vine să ajute, până la urmă, economiile şi cetăţenii din statele membre. Din perspectiva acordării unor scheme care să compensenze costurile suplimentare generate, pe de o parte, de criza preţurilor la energie, pe de altă parte, creşterile de costuri la combustibil, la alimente, dar şi efectele aplicării sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei”, a afirmat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de miercuri de la Palatul Victoria.

El a explicat şi în ce constă aceste scheme de ajutor.

„În acest context, se pot acorda granturi de la 35.000 euro până la 400.000 euro per companie, în funcţie şi de specific şi de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea care să susţină capitalul de lucru, lichiditatea şi depăşirea acestei situaţii economice complicate în care ne aflăm, să susţină diferenţa de inflaţie care vine peste economii şi din cauza incertitudinilor creat de conflictul din Ucraina. De asemenea şi scheme de ajutor de stat care pot fi create pentru ceea ce înseamnă companii energetice, marii consumatori de energie, dar şi pentru companiile mari care sunt în industria aluminiului sau care utilizează sau realizează un consum foarte mare de gaz”, a conchis Câciu. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.