Angajaţii Rafinăriei Petromidia au încetat protestul început marţi dimineaţă, după ce au ajuns la un acord cu conducerea companiei. Astfel, muncitorii au primit câte 3.000 de lei, reprezentând compensarea facturilor pentru lunile de iarnă, iar de la 1 martie vor beneficia de o creştere salarială de 1.500 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE: Rompetrol a transmis, marţi după-amiază, printr-un comunicat de presă, că societatea a propus reluarea negocierilor colective în luna februarie a acestui an, dar a fost refuzată de muncitori.  
 
“În cursul acestei dimineţi, un grup de angajaţi de pe platforma Petromidia a refuzat să intre la lucru, solicitând majorarea salarială, în contextul desfăşurării negocierilor colective care au avut loc între societate şi reprezentanţii salariaţilor. Având în vedere contextul economic actual şi lipsa de predictibilitate a pieţei produselor petroliere, societatea a fost de acord cu plata unei prime nete, în această săptămână, care să acopere inflaţia pentru perioada decembrie 2022 – februarie 2023 şi a propus reprezentanţilor salariaţilor reluarea negocierilor colective în luna februarie a anului următor. Această propunere a fost refuzată de reprezentanţii salariaţilor.
Precizăm că nu a fost afectată activitatea de producţie a rafinăriei Petromidia, nici livrările de produse petroliere către partenerii şi clienţii săi”, a precizat Rompetrol. 
 
Sursa citată a menţionat că a fost de acord cu mărirea salariilor de la 1 martie 2023, deşi demersul salariaţilor nu a respectat dispoziţiile legale. 
 
“Pentru a evita afectarea producţiei petroliere şi distribuţia produselor finite într-un context geopolitic extrem de nefavorabil şi de tensionat, în ciuda unui demers al salariaţilor care nu a respectat dispoziţiile legale, societatea a fost de acord, astăzi, să îşi asume majorarea salariilor în cuantumul solicitat de reprezentanţii salariaţilor, începând cu 1 martie 2023. Conducerea companiei, împreună cu reprezentanţii Grupului KMG International (Rompetrol), poartă un dialog susţinut cu reprezentanţii sindicatelor de pe platforma Petromidia, pentru a găsi împreună o soluţie viabilă ambelor părţi şi a păstra dialogul social în cadrul legal aplicabil. Petromidia este cea mai mare rafinărie din ţară, cu importanţă strategică la nivel naţional şi regional. În primele 9 luni ale anului, unitatea din Năvodari a produs aproximativ 3 milioane de tone de carburanţi, mare parte din cantitatea totală fiind direcţionată pe piaţa internă, pentru a face faţă cererii crescute şi pentru a preîntâmpina un deficit de produse petroliere în România”, a mai precizat Rompetrol.
 
ŞTIRE INIŢIALĂ: “Am semnat documentul cu administraţia, cu creştere salarială de 1 martie de 1.500 de lei. Protestul a încetat. Le-am transmis oamenilor acest lucru. Astăzi, au primit 3.000 lei reprezentând compensarea facturilor din decembrie, ianuarie, februarie, câte o mie de lei pentru fiecare lună”, a declarat, pentru News.ro, liderul de sindicat de la Rafinăria Petromidia, Petre Tancău. 
 
Peste 300 de angajaţi de la Rafinăria Petromidia au protestat, marţi, în curtea acesteia, fiind nemulţumiţi de faptul că au fost amânate negocierile pentru creşterile salariale. 
 
rafinăriei a decis amânarea negocierilor pentru creşterile salariale pentru luna februarie. 
“Oamenii nu vor să intre la muncă până nu finalizăm negocierea creşterilor salariale. Am fost în negocieri două luni şi ieri ne-am transmis să amânăm negocierile pentru februarie. Am informat oamenii, iar ei nu au mai vrut dimineaţă să intre la serviciu. Am solicitat o creştere de 1.500 de lei, dar nu era problema de sumă, trebuia să finalizăm, ori această amânarea i-a deranjat pe oameni”, a afirmat Petre Tancău.
 
La protest au fost aproximativ 300 de persoane, muncitorii care urmau să intre în tură dimineaţa, iar cei din tura de noapte sunt încă la serviciu.
 
Activitatea rafinăriei nu a fost afectată de acest protest.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.