Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că a înrăutăţit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva asupra ratingului de credit al statului român şi a reconfirmat totodată calificativul "BBB-" aferent datoriei guvernamentale româneşti pe termen lung în valută, fapt care menţine obligaţiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiţii. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu afirmă că Agenţia de rating Fitch a păstrat rating-ul României, dar a scăzut perspectiva, iar înrăutăţirea perspectivei este un avertisment clar dat de agenţia de rating populiştilor din Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cîţu: Agenţia de rating Fitch a păstrat rating-ul României, dar a scăzut perspectiva. Înrăutăţirea perspectivei este un avertisment clar dat de agenţia de rating populiştilor din Parlament

 Cei de la Fitch estimează un deficit bugetar de până la 8% din PIB în 2020, semnificativ peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită recenta rectificare bugetară,.

"Revizuirea perspectivei reflectă anticipaţia privind înrăutăţirea substanţială a finanţelor publice ale României pe termen lung, izbucnirea şi răspândirea pandemiei COVID-19 agravând o poziţie fiscală deja slabă. Combinaţia dintre o puternică contracţie a economiei şi creşterea cheltuielilor bugetare va provoca o adâncire a deficitului bugetar şi un avans accentuat al datoriei publice în 2020. Deşi Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină în 2021, incertitudinile legate de amploarea şi durara pandemiei, combinate cu managementul fiscal defectuos din ultimii ani, creează provocări semnificative pe termen mediu în ceea ce priveşte consolidarea finanţelor publice", notează agenţia de rating, citată de Profit.ro.

Fitch se aşteaptă ca deficitul să scadă în 2021 la un nivel de 4.2% din PIB, situaţie determinată în parte de redresarea activităţii economice, estimarea bazându-se pe diminuarea sau anularea creşterii cu 40% a pensiilor, aşteptată în septembrie anul acesta şi limitarea viitoarelor creşteri de salarii.

În noiembrie anul trecut, cu câteva luni înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus în România, dar şi înainte de clarificarea situaţiei finanţelor publice româneşti pe final de 2019, Fitch aprecia că există încă o posibilitate ca deficitul bugetar al României să se situeze doar cu puţin peste 3% din PIB până la sfârşitul anului 2019 şi, prin urmare, să fie evitată procedura de deficit excesiv.

Agenţia estimează că România va suferi o contracţie economică de 5,9% în 2020 şi că rata şomajului va urca de la 3,9% la 8%, ceea ce va reprezenta cea mai mare creştere  înregistrată vreodată. Datoria publică este aşteptată să crească de la 35,2% la aproape 45% din PIB, cel mai mare nivel consemnat din 1999 până în prezent

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.