Acţiunile Reddit au debutat joi, la bursa din New York, cu un preţ aflat cu 38% peste preţul ofertei publice iniţiale, evaluând platforma de socializare la 8,87 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ŞTIREA INIŢIALĂ

Reddit, platforma de socializare cu o istorie de 19 ani, care găzduieşte milioane de forumuri online, şi-a stabilit preţul IPO la 34 de dolari pe acţiune, la nivelul superior al intervalului aşteptat

Oferta a adus 519 milioane de dolari, potrivit unui comunicat de presă, şi evaluează compania la aproape 6,5 miliarde de dolari.

Reddit plănuise să evalueze tranzacţia între 31 şi 34 de dolari pe acţiune.

Debutul Reddit pe piaţa publică de joi, sub simbolul ”RDDT”, este primul pentru o companie importantă de social media de la debutul Pinterest, în 2019, şi una dintre puţinele oferte tehnologice susţinute de capital de risc din ultimii doi ani.

Reddit a vândut 15,28 milioane de acţiuni în ofertă, în timp ce acţionarii existenţi au vândut alte 6,72 milioane.

Compania îşi reduce evaluarea, de la valoarea sa de pe piaţa privată de 10 miliarde de dolari atinsă în 2021, în vârful boom-ului tehnologic.

Intensificarea inflaţiei şi creşterea ratelor dobânzilor i-au făcut pe investitori să evite activele riscante în 2022, forţând în cele din urmă startupurile să îşi reducă dimensiunea, să-şi reducă evaluările şi să se concentreze pe profit în detrimentul creşterii.

Miercuri, compania de hardware pentru centrele de date Astera Labs a devenit publică iar acţiunile sale au crescut cu 72%, în timp ce investitorii se îndreaptă spre orice care implică inteligenţa artificială.

Cu toate acestea, piaţa IPO a fost într-o perioadă de secetă extinsă de mai bine de doi ani, cu Instacart, Klaviyo şi Arm Holdings printre puţinele companii de tehnologie care au deţinut oferte în această perioadă.

Activitatea de bază a Reddit, de publicitate online, se confruntă cu concurenţa din partea giganţilor din industrie precum Alphabet şi Meta. Compania numără şi Snap, X, Pinterest, Discord, Wikipedia şi Amazon Serviciul de streaming Twitch ca concurenţi, conform prospectului său.

Veniturile companiei au crescut cu 20% anul trecut, la 804 milioane USD, de la 666,7 milioane USD în 2022. Pierderea sa netă în 2023 a fost de 90,8 milioane USD, marcând o îmbunătăţire faţă de pierderea netă de 158,6 milioane USD înregistrată în anul precedent.

Compania a declarat în documentele sale că licenţele pentru date ar putea deveni un mare generator de bani şi că intenţionează să atragă aproximativ 66,4 milioane de dolari în astfel de tranzacţii în 2024.

Compania a intrat recent într-un parteneriat extins cu Google, permiţând gigantului căutărilor online mai mult acces la datele Reddit, pentru a instrui modele AI şi alte sarcini.

Săptămâna trecută, Reddit a declarat că Comisia Federală pentru Comerţ a trimis o scrisoare companiei prin care întreabă despre practicile sale de acordare a licenţelor de date.

Ca parte a ofertei publice iniţiale, Reddit le-a oferit unora dintre moderatorii şi utilizatorii săi de top, cunoscuţi sub numele de Redditors, şansa de a cumpăra acţiuni printr-un program de acţiuni direcţionate. Este un model care a fost folosit anterior de Airbnb, Doximity şi Rivian, pentru a-şi recompensa utilizatorii şi clienţii cu putere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.