Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR) vine cu precizări în urma sondajului publicat luni de COTAR şi arată că industria de asigurări a plătit anul trecut, doar în baza poliţelor RCA, despăgubiri de peste 4,2 miliarde lei, din care 3,1 miliarde lei au plătit asigurătorii autorizaţi de ASF şi 307 milioane lei sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activităţi de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), iar 794 milioane lei au fost plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Conform unui studiu sociologic privind gradul de încredere al populaţiei adulte în Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în sistemul de asigurări privat din România, realizat la comanda Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), doar 16% dintre români consideră ca firmele de asigurări sunt preocupate să plătească despăgubirile în caz de daună. Potrivit studiului, în ultimii 30 de ani au existat 13 falimente în piaţa de asigurări din România şi nimeni nu a răspuns pentru aceste tunuri financiare, iar instituţia responsabilă cu supravegherea acestei pieţe îşi acordă prime de performanţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Declaraţiile făcute astăzi de o organizaţie fără competenţe pe partea de asigurări sunt total false şi, probabil, urmăresc din nou manipularea opiniei publice şi a decidenţilor în contextul modificării de către Parlament a Legii RCA. Aşa cum am procedat de fiecare dată, în spiritul informării corecte a publicului, facem următoarele precizări: Industria de asigurări a plătit anul trecut, doar în baza poliţelor RCA, despăgubiri de peste 4,2 miliarde lei, din care 3,1 miliarde lei au plătit asigurătorii autorizaţi de ASF şi 307 milioane lei sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activităţi de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), iar 794 milioane lei au fost plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor”, arată UNSAR.

Industria de asigurări gestionează 16,1 milioane de poliţe de toate tipurile. În acelaşi timp, numărul petiţiilor unice înregistrate la ASF pentru toate tipurile de asigurări (nu doar RCA) în a doua jumătate a anului trecut a fost de 2.837. Cifra este la jumătate faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent – căci scăderea a fost de aproape 53%, spun reprezentanţii UNSAR.

”Desigur, fiecare petiţie este importantă, iar jucătorii serioşi, activi în piaţă, companii cu zeci sau sute de ani de experienţă, depun eforturi susţinute pentru a îmbunătăţi constant calitatea serviciilor oferite clienţilor. Date oficiale arată că asigurătorii autorizaţi de ASF au plătit anul trecut în baza poliţelor RCA despăgubiri pentru aproximativ 292.000 dosare de daună. Afirmaţii care parcă sfidează logica, precum că „nu există despăgubiri la timp şi integrale” nu sunt decât noi atacuri lipsite de responsabilitate la adresa industriei de asigurări”, adaugă ei.

În plus, numărul total al dosarelor de daună deschise este mult mai mare, având în vedere că daunele care sunt în rezervă (adică avizate şi aflate în curs de soluţionare) nu sunt reliefate. Mai mult, acest număr nu include nici daunele avizate la sucursalele asigurătorilor veniţi în baza paşaportului european (FOE) şi nici pe cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

”Chiar dacă încrederea românilor în asigurări a fost în ultimii ani afectată – acest lucru vine ca urmare a falimentelor unor asigurători care operau preponderent pe zona RCA şi care practicau tarife nesustenabile, printre altele, care nu le-au permis să îşi achite obligaţiile asumate faţă de clienţi şi păgubiţi, dar şi în contextul unei Legi RCA care şi-a demonstrat în nenumărate rânduri limitările şi care a indus dezechilibre semnificative în system”, mai precizează UNSAR.

Potrivit studiului comandat de COTAR, la întrebarea: „Pe o scală de la 1 la 10, câtă încredere aveţi în firmele de asigurări din România?”, doar 3% dintre subiecţi au acordat cumulat note de 9 şi 10 firmelor de asigurări din România.

La întrebarea: „Din punctul dumneavoastră de vedere, firmele de asigurări sunt mai degrabă preocupate să vă despăgubească, atunci când aveţi o daună sau sunt preocupate de a câştiga cât mai mulţi bani?”, doar 16% dintre români cred că firmele de asigurări sunt preocupate să îi despăgubească, în caz de daună.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.