Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a anunţat joi că grindina, furtuna şi ploile torenţiale au generat peste 96% din despăgubirile plătite fermierilor şi totodată că doar 22% din terenul arabil al României este asigurat, adică aproape 2 milioane hectare, din 8,3 milioane hectare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Grindina, furtunile şi ploile torenţiale sunt fenomenele meteorologice care au generat cele mai multe despăgubiri plătite pentru culturi agricole în  2019 şi 2018 (96,3%)", arată datele furnizate UNSAR, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, de către companiile membre.

În contextul fenomenelor meteo extreme din ultimii ani, care provoacă pierderi importante în agricultură, fermierii români îşi pot proteja investiţiile prin intermediul poliţelor de asigurări agricole.

"Cu toate acestea, doar 22% din terenul arabil al României (aproximativ 2 milioane de hectare, din totalul de 8,3 milioane de hectare) este asigurat", precizează UNSAR.

De asemenea, având în vedere importanţa strategică a sectorului agricol, mai ales în contextul economic provocator generat de pandemia COVID-19, UNSAR lansează joi un ghid cu informaţii utile despre poliţele de asigurări agricole dedicat fermierilor.

"Materialul îşi propune să răspundă celor mai frecvente întrebări legate de aceste produse şi de riscurile asigurate. Lansarea ghidului vine şi în contextul în care fermierii pot beneficia de un program de subvenţionare a primelor pentru asigurările de culturi, cu o valoare totală de 40 milioane euro - Submăsura 17.1 'Prime de asigurare a culturilor', relansată de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în acest an.

Subvenţiile pot fi accesate până în noiembrie 2020, condiţiile detaliate fiind prezentate pe site-ul ministerului.

"Subvenţionarea primelor plătite reprezintă un sprijin real pentru fermieri. Volatilitatea fenomenelor meteo din ultimii ani indică o nouă realitate cu care se confruntă sectorul agricol şi fermierii - dat fiind inclusiv contextul schimbărilor climatice, al căror impact este aşteptat să crească în perioada următoare. Asigurările agricole reprezintă un instrument ce are ca scop stabilitatea financiară a producătorilor agricoli şi care îi poate proteja de pierderile cauzate de astfel de fenomene”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Prin achiziţia unei poliţe de asigurare agricolă, fermierii pot beneficia de protecţie financiară împotriva fenomenelor climatice nefavorabile precum inundaţiile, grindina, îngheţul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torenţiale sau ploile excesive de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, seceta sau arşiţa.

"România are un potenţial important, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată la nivelul Uniunii Europene, şi, totodată, ocupă un loc important în clasamentul european la producţia agricolă. Accesarea programelor de asigurări, extrem de importante în susţinerea şi dezvoltarea sectorului agricol, poate contribui la îmbunătăţirea rezultatelor fermelor din România", mai arată UNSAR.

Înfiinţată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de circa 80% din piaţa locală de asigurări.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.