Patru din 10 români ar accesa servicii medicale într-un spital de stat în baza unei asigurări voluntare de sănătate, arată Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). În prezent, aproape 80% din cheltuielile pentru sănătate efectuate la nivel naţional sunt acoperite din surse publice, în timp ce sursele private au o contribuţie mai mică decât în alte state din Europa Centrală şi de Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”4 din 10 români ar accesa servicii medicale într-un spital de stat în baza unei asigurări voluntare de sănătate”, potrivit celei mai noi ediţii a Barometrului UNSAR – IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

Printre principalele motive menţionate de respondenţi se numără obţinerea unei a doua opinii medicale (43%), posibilitatea de a alege personalul medical care îi tratează (13%) şi accesul la condiţii superioare de spitalizare (11%).

În prezent, aproape 80% din cheltuielile pentru sănătate efectuate la nivel naţional sunt acoperite din surse publice, în timp ce sursele private au o contribuţie mai mică decât în alte state din Europa Centrală şi de Est. O mai mare utilizare a asigurărilor voluntare ar contribui la susţinerea sistemului de sănătate, diminuând presiunea existentă în prezent asupra finanţării acestuia şi ar permite spitalelor publice să dezvolte numărul şi calitatea serviciilor medicale furnizate.

“O astfel de soluţie ar putea degreva financiar sectorul public de sănătate, oferind, de asemenea, un sprijin important pentru pacienţi şi familiile lor, în eventualitatea unor situaţii dificile şi de multe ori costisitoare, precum îmbolnăvirile sau accidentele”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Intervenţiile chirurgicale (81%), recuperarea medicală (77%), analizele de laborator (73%) şi spitalizarea (69%) se află în topul serviciilor pentru care românii sunt dispuşi să plătească, pe lângă contribuţiile la asigurările sociale de sănătate, şi o primă pentru o asigurare voluntară de sănătate. Alte servicii medicale de care aceştia s-au arătat interesaţi pentru a fi acoperite printr-o poliţă de asigurare sunt cele care ţin de ambulatoriu de specialitate, servicii de imagistică medicală, servicii stomatologice, de pediatrie, serviciile medicale de urgenţă.

Barometrul UNSAR - IRES a fost realizat în perioada mai - iunie 2023, pe un eşantion reprezentativ format din 1.015 respondenţi cu vârsta între 18 - 50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Înfiinţată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.