44% dintre români ştiu că daunele provocate accidental vecinilor pot fi acoperite în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, conform unei cercetări sociologice realizate de IRES, la solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR). Valoarea sprijinului financiar acordat anul trecut, în aceste situaţii, pentru vecinii afectaţi de daunele produse accidental, a fost de 3,6 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”44% dintre români ştiu că daunele provocate accidental vecinilor pot fi acoperite în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe”, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de IRES, la solicitarea UNSAR.

Chiar şi în aceste condiţii, din cele 73 de dosare de daună despăgubite în fiecare zi calendaristică de companiile de asigurări Membre UNSAR doar în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe, 4/zi sunt pentru acoperirea daunelor provocate de către asiguraţi unor terţe persoane (de exemplu, vecinilor).

Valoarea sprijinului financiar acordat anul trecut, în aceste situaţii, pentru vecinii afectaţi de daunele produse accidental, a fost de 3,6 milioane lei, conform unei analize realizate la nivelul UNSAR referitoare la despăgubirile acordate în 2022 de către companiile de asigurări Membre în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe.

Desigur, vom putea discuta despre alte sume în momentul în care şi gradul de cuprindere în asigurare va fi mai mare, arată UNSAR.

„Un proprietar de locuinţă mai bine informat va putea lua cea mai bună decizie pentru siguranţa lui şi a familiei, dar şi pentru a rămâne în bune relaţii cu vecinii. O asigurare facultativă pentru locuinţă poate fi soluţia potrivită pentru multe situaţii neprevăzute”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Avariile accidentale produse la instalaţiile de apă de conductă domină topul celor mai frecvente riscuri pentru care s-au plătit despăgubiri. Aşadar, riscul de a produce o inundaţie vecinilor este cu atât mai mare.

„Cu toţii ar trebui să avem în vedere, pe lângă asigurarea locuinţei la valoarea ei reală (inclusiv a bunurilor), şi acoperirea avariilor instalaţiilor interioare şi a bunurilor electronice sau electrocasnice. În acelaşi timp, să nu uităm de răspunderea pe care o avem faţă de vecini”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăţi în cadrul UNSAR.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie– IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltă fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.