Peste 58 de dosare de daună au fost avizate în urma incendiului de la blocul din Constanţa, a anunţat Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR). Cele mai multe dintre persoanele asigurate din imobil au contractat poliţe care acoperă daunele produse clădirii, iar 35% au ales varianta care oferă acoperire atât pentru clădire, cât şi pentru bunuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UNSAR a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că asigurătorii au început constatarea daunelor în cazul zecilor de apartamente afectate în urma incendiului de la Constanţa - imediat după ridicarea restricţiilor impuse de autorităţi, iar până în prezent, au fost deschise peste 58 de dosare de daună în baza poliţelor de asigurare facultativă pentru locuinţe emise de către companiile Membre UNSAR.
„Suntem alături de cei afectaţi de incendiul produs la Constanţa. Locuinţa este unul dintre cele mai importante bunuri pe care le avem, iar în astfel de momente putem vedea cât de mult contează să ai o asigurare”, a declarat Adrian Marin, Preşedintele UNSAR.
Din informatiile colectate la nivelul UNSAR, majoritatea persoanelor asigurate din imobil au contractat poliţe care acoperă daunele produse clădirii, în timp ce circa 35% au ales varianta ce oferă acoperire atât pentru clădire, cât şi pentru conţinut (bunuri).
“Cei afectaţi de incendiul produs la Constanţa sunt îndemnaţi să se adreseze companiilor de asigurări sau intermediarilor care au emis poliţele, pentru a aviza daunele.
Incendiul este riscul care produce cele mai mari şi mai frecvente daune din România. Acesta rămâne, totodată, riscul de care se tem cel mai mult românii. Astfel, 56% dintre respondenţii celui mai recent studiu realizat de UNSAR împreună cu IRES clasează incendiul pe primul loc în ierarhia riscurilor care le-ar putea afecta locuinţele”, a precizat UNSAR. 
Sursa citată menţionează că pentru a fi protejaţi în cazul unui incendiu, proprietarii locuinţelor pot achiziţiona o asigurare facultativă, cu condiţia să aibă încheiată o asigurare obligatorie, PAD - impusă de lege. Poliţa PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 EUR / 10.000 EUR (în funcţie de tipul construcţiei), însă o asigurare facultativă acoperă, în plus, riscuri precum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei.
Suplimentar, poliţelor facultative li se pot ataşa şi clauze speciale. Printre acestea se numără: asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, asigurarea aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (cum ar fi pagubele provocate vecinilor), şi nu numai.
„Incendiul cauzează anual daune importante, iar românii trebuie să ştie că acest risc poate fi acoperit printr-o poliţă facultativă de asigurare a locuinţelor”, a precizat Alexandru Ciuncan, Director General al UNSAR.
 
Pompieri din judeţele Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi au intervenit, săptămâna trecută, pentru stingerea incendiului de proporţii care a izbucnit în parcarea subterană a blocului.
Incendiul a afectat 150 de apartamente. Dintre acestea, 35 au fost afectate de flăcări prin balcoane şi geamuri, deoarece unele aveau balcon deschis cu livingul şi erau pe latura pe care s-a propagat incendiul.
De asemenea, 37 de autoturisme au fost distruse. 250 de persoane, dintre care 70 de copii, au fost evacuate, iar opt persoane au ajuns la spital, printre care şi doi copii, una singură rămânând internată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.