Uniunea Europeană a recunoscut, luni, că regulile britanice privind confidenţialitatea datelor sunt adecvate în raport cu reglementările proprii, permiţând continuarea fluxului de date între cele două părţi după Brexit, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a declarat că decizia înseamnă că informaţiile personale ale cetăţenilor UE vor fi tratate cu acelaşi nivel de protecţie ca şi în interiorul blocului atunci când vor fi transferate în Marea Britanie.

Companiile se temeau că Marea Britanie şi UE nu vor ajunge la un acord privind echivalenţa datelor, ceea ce ar fi putut pune în pericol comerţul digital în valoare de miliarde de dolari.

Când cele două părţi au convenit un acord comercial post-Brexit în decembrie, acesta nu a inclus un acord privind adecvarea datelor. În schimb, au introdus o soluţie temporară de şase luni pentru a menţine fluxul transfrontalier de date.

Marea Britanie a recunoscut deja că politicile statelor membre în materie de date sunt adecvate.

Luni, comisia a adoptat două decizii referitoare la ”adecvare”, recunoscând legile britanice privind protecţia datelor ca fiind echivalente cu legile UE, inclusiv Regulamentul general privind protecţia datelor şi o lege mai veche privind prelucrarea datelor legate de infracţiuni.

Dar, pentru prima dată, UE a inclus ”o clauză de caducitate”, ceea ce înseamnă că deciziile vor expira la patru ani de la intrarea în vigoare. Dacă în această perioadă Regatul Unit se va abate semnificativ de la reglementările UE în ceea ce priveşte standardele referitoare la date, Comisia a spus că ar putea interveni.

”Marea Britanie a părăsit UE, dar astăzi regimul său juridic de protecţie a datelor cu caracter personal este aşa cum a fost”, a declarat Věra Jourová, vicepreşedinte pentru valori şi transparenţă la Comisia Europeană.

 „În acelaşi timp, am ascultat foarte atent preocupările exprimate de Parlament, statele membre şi Comitetul european pentru protecţia datelor, în special cu privire la posibilitatea unei viitoare divergenţe de la standardele noastre în cadrul de confidenţialitate al Regatului Unit”, a mai spus ea.

Oliver Dowden, secretar de stat pentru domeniul digital al Marii Britanii, a declarat: ”După mai bine de un an de discuţii constructive este corect, Uniunea Europeană a recunoscut oficial standardele ridicate de protecţie a datelor din Marea Britanie. ”Aceasta va fi o ştire binevenită pentru întreprinderi, va sprijini cooperarea continuă între Marea Britanie şi UE şi va ajuta autorităţile de aplicare a legii să menţină oamenii în siguranţă”, a spus acesta.

Guvernul britanic a anunţat că planifică şi alte acorduri comerciale şi acorduri de adecvare a datelor cu alte ţări.

”Marea Britanie trebuie să meargă acum pentru a finaliza dezvoltarea propriului său regim internaţional de transfer de date pentru a permite companiilor din Marea Britanie nu doar să facă schimb de date cu UE, ci şi să poată accesa oportunităţi din întreaga lume”, a spus Julian David, CEO al grupului industrial techUK.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.