Cel de-al nouălea producător de acumulatoare electrice din lume, compania chineză Eve Power va construi prima sa uzină europeană la Debrecen, cu o investiţie de aproximativ 400 de miliarde de forinţi (1,07 miliard de euro), creând peste 1000 de noi locuri de muncă, a anunţat ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, conform MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
El a precizat că firma va deschide această uzină la cererea BMW, cu scopul de a furniza uzinei BMW din Ungaria celule de acumulator cilindrice, de ultimă generaţie. Statul contribuie cu o finanţare de 14 de miliarde de forinţi (37,6 de milioane de euro) la proiectul în valoare de 400 de miliarde forinţi, sprijinind astfel crearea a peste 1000 de noi locuri de muncă.
 
Ministrul a declarat că 95% din necesarul de apă al acestei investiţii ecologice va fi acoperit din ape reziduale tratate şi din ape de suprafaţă şi că, mai mult, compania va recicla o parte din apele reziduale de proces la faţa locului.

El a mai spus că guvernul va finanţa şi alte dezvoltări majore în oraş, cum ar fi modernizarea sistemului de utilităţi de apă, adică alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate, investiţie în valoare de 108 miliarde de forinţi (290,3 de milioane de euro). “Cred că pot fi mulţumiţi şi cei de aici care sunt pe bună dreptate preocupaţi de apă”, a adăugat el.

Péter Szijjártó a subliniat că în Ungaria, puţine probleme beneficiază de un consens atât de larg precum importanţa protecţiei mediului.

“Obiectivul clar al guvernului este de a face din Ungaria un lider global în domeniul protecţiei mediului. Obiectivul nostru clar este ca Ungaria să se numere printre ţările care fac cel mai mult pentru a proteja mediul înconjurător şi pentru a conserva planeta noastră”,  a declarat el.

În acest context, ministrul a reamintit deciziile europene care prevăd schimbarea verde şi a subliniat că, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie eliminate sursele de poluare cele mai puternice, inclusiv electrificarea transportului rutier, care este responsabil pentru 14% din emisiile de substanţe nocive.

În opinia ministrului, în condiţiile în care cererea va creşte de zece ori până în 2030, singura întrebare este: unde vor fi construite fabricile de acumulatoare electrice în Europa şi cine va profita de pe urma lor.

“Ţările care pot atrage construcţia de fabrici de acumulatoare electrice vor avea o garanţie pe termen lung privind creşterea economiei lor”,  a spus Szijjártó, adăugând: ”Concurenţa pentru investiţiile în acest sector este imensă, ţările fac tot posibilul pentru atrage aceste investiţii”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.