În timp ce Statele Unite încep să îşi redeschidă economia, unii oficiali ai statelor analizează dacă pot folosi tehnologia pentru monitorizarea respectării arestului la domiciliu, care include brăţări sau aplicaţii de urmărire a localizării, pentru a se asigura că persoanele infectate cu noul coronavirus stau acasă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tehnologia a fost folosită sporadic în ultimele săptămâni pentru aplicarea carantinei, dar utiilizarea pe scară largă a fost împiedicată de o întrebare importantă din punct de vedere legal. Pot autorităţile să se folosească de monitorizarea electronică fără să încalce legea şi în lipsa unui ordin judecătoresc?

Un exemplu este Hawaii, care a analizat utilizarea pe scară largă a brăţărilor electronice bazate pe GPS sau a aplicaţiilor smartphone pentru urmărire, pentru a asigura respectarea ordinului de rămânere în case dat pasagerilor aerieni, a declarat Ronald Kouchi, preşedintele Senatului din statul Hawaii.

Kouchi a spus că oficialii din Hawaii au fost îngrijoraţi că mulţi dintre călători nu respectă ordinul de a sta în carantină timp de 14 zile, punând în pericol locuitorii din arhipelag. Oficialul a precizat însă că s-a renunţat la planul de urmărire în masă a călătorilor, inspirat de o tehnologie similară folosită în Coreea de Sud, din cauza îngrijorărilor exprimte de procurorul general al Hawaii.

”America este America. Există anumite drepturi şi libertăţi”, a declarat Kouchi.

Răspunzând întrebărilor în scris adresate biroului procurorului general, Centrul de Informaţii pentru COVID-19 din Hawaii a arătat că ”diversele idei analizate pentru urmărirea celor plasaţi în carantină obligatorie ca reacţie la pandemia de COVID-19 sunt doar nişte idei”.

Idei similare au fost puse în aplicare în câteva alte state, dar la scară mult mai mică.

Şapte persoane care au încălcat regulile de carantină în Louisville, Kentucky, au fost obligate prin ordin judecătoresc să poarte dispozitive de urmărire prin GPS produse de SCRAM Systems din Colorado, a declarat Amy Hess, directorul serviciilor publice din oraş. Ea a explicat că deşi ar dori să nu fie nevoie de acest lucru, legislaţia statului permite impunerea izolării la domiciliu pentru protejarea sănătăţii publice.

”Nu dorim să privăm oamenii de libertate, dat în acelaşi timp avem o pandemie”, a spus ea.

În Charleston, capitalia Virginiei de Vest, şeriful comitatului Kanawha, Mike Rutherford, a declarat că forţa pe care o conduce a închiriat 10 brăţări de localizare suplimentare de la GEO Group, la declanşarea epidemiei, ”din motive de siguranţă”, dar că acestea nu au fost folosite.

Directori ai industriei de profil, între care preşedintele companiei Shadowtrack Technologies, Robert Magaletta, care furnizează dispozitive de localizare petru 250 de clienţi din sistemul de justiţie penală, au spus că au fost sunaţi de autorităţi locale şi statale în legătură cu schimbarea destinaţiei dispozitivelor pentru monitorizarea respectării carantinei. Aceştia nu au dezvăluit cine sunt cumpărătorii.

Un reprezentant al companiei E-Cell din Arkansas, Kris Keyton, a spus că a fost abordat recent de o agenţie de stat care a dorit adaptarea aplicaţiei smartphone de urmărire a deţinuţilor pentru monitorizarea persoanelor aflate în carantină.

Schimbările solicitate de agenţie erau pur cosmetice, inclusiv schimbarea cuvântului ”client” – termenul folosit de E-Cell pentru arestaţi – cu ”pacient”.

Industria are două modalităţi principale de urmărire a persoanelor care nu respectă restricţiile la care sunt supuse: Una este prin tradiţionala brăţară cu baterie care este pusă pe gleznă şi este monitorizată prin GPS. Cealaltă este printr-o aplicaţie smartphone, utilizată împreună cu o tehnologie de recunoaştere facială sau vocală, pentru a confirma că este ataşată persoanei respective. Sau, aşa cum este cazul aplicaţiei fabricată de E-Cell, este conectată la o brăţară de mână, similară cu cele pentru fitness.

O versiune cu cod QR a soluţiei aplicaţie-bandă de mână este deja folosită în Hong Kong pentru monitorizarea călătorilor plasaţi în carantină.

Polonia foloseşte o versiune cu recunoaştere facială a tehnologiei, care cere utilizatorilor să încarce periodic un selfie pentru a dovedi că stau în case.

Şi alte guverne analizează tehnologii similare, a spus Magaletta, care a arătat că discută cu şase ţări din Asia, Europa şi America Latină.

Într-o discuţie telefonică cu reporterii care a avut loc luna trecută, un reprezentant al Uniunii Libertăţilor Civile Americane, Jay Stanley, a spus că mai multe guverne analizează ideea de a folosi smartphone-urile drept dispozitive de monitorizare de tipul celor purtate pe încheietură.

”Din punct de vedere tehnologic, ar fi probabil eficient dacă nu se va cere o precizie foarte mare”, a spus Stanley, care a avertizat că pot fi consecinţe nedorite.

Magaletta a anticipat la rândul său apariţia unor probleme spinoase în Statele Unite, afirmând că se simte mai puţin confortabil să urmărească pacienţi cu COVID-19 decât persoane condamnate aflate în arest la domiciliu.

”Poţi urmări, din punct de vedere constituţional, pe cineva care este nevinovat?. Este un teritoriu nemarcat”, a apreciat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.