WorldItineraries, site specializat în prezentarea destinaţiilor turistice de lux, a publicat recent un articol în care elogiază Casa Isărescu, spaţiul de cazare aflat pe proprietatea viticolă a guvernatorului Băncii Naţionale a României, despre care spune că domină un peisaj bucolic din vârful unui deal, cu vedere la lac şi munte. Din descriere nu lipsesc nici pisica şi câinele proprietăţii, Jolie şi Hunter. Materialul este însoţit de fotografii în care apare Mugur Isărescu în ţinută lejeră, în pantaloni scurţi şi cu tricou inscripţionat "David Bowie/Live in Japan", sau în ţinută office, alături de fiul său, Costin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflată adânc într-o zonă rurală verde, această proprietate viticolă şi hacienda tradiţională este rezultatul perseverenţei, planificării şi creativităţii impresionante a membrilor familiei Isărescu, între care Mugur, în vărstă de 68 de ani, guvernator de 27 de ani al Băncii Naţionale a României, cel mai longeviv guvernator din lume, şi talentatul său fiu, Costin, un arhitect de 30 de ani, CEO al proprietăţii, se arată în articol.

Pornit din fermecătorul oraş vechi Drăgăşani din judeţul Vâlcea, un drum îngust şerpuieşte în jurul a circa 40 de hectare de vie a Casei Isărescu, cu o parte nouă şi o parte veche, care produc aproximativ 150.000 de sticle pe an de vin memorabil alb, roze şi roşu.

Varietăţile internaţionale de vin includ cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, pinot gris, marca naţională Tămâioasă Românească şi strugurii cultivaţi local crâmpoşie şi negru de Drăgăşani, explică autorul articolului. Strugurii de masă includ Victoria, soi creat la Drăgăşani şi plantat acum la nivel mondial, şi Italia.

"Interesant este că via, ca şi regiunea, se afla odată pe fundul mării, de aici şi prezenţa unor depozite bogate de cochilii de scoici în sol", menţionează autorul articolulului, Sean Hillen.

Dincolo de poarta electronică este o curte în care se află două automobile Renault şi Dacia din anii 1970 şi o motocicletă MZ, precum şi o trăsură din secolul 19, cu roţi din lemn lustruit.

"Crama, cu echipamente strălucitoare, ultra-moderne, din Italia, se află în apropiere, iar lângă ea o cameră de degustare amenajată cu grijă. Mirosul de struguri fermentaţi din butoaiele din stejar transilvănean din pivniţă îţi aţâţă nările. Afară, aleile şerpuitoare duc spre porţiuni de vie, dincolo de o grădină decorativă de trandafiri multicolori şi tufe şi arbuşti asortaţi", descrie autorul ceea ce se află dincolo de porţile domeniului Isărescu.

El constată că "istoria este menţinută vie cu pasiune aici, cu un şopron vechi renovat, pentru depozitarea vinului, care păstrează încă unele poliţe vechi de 150 de ani, încorporate în noua structură".

Despre interior, spune că este mobilat în stilukl tradiţional al unei cule, iar pepereţi se regăsesc fotografii ale membrilor famiiei Isărescu, unii îmbrăcaţi în costume populare.

"În interior, pe pereţi sunt aliniate fotografii înrămate cu membrii familiei, unii îmbrăcaţi în costume naţionale, o incursiune vizuală extraordinară în epocile trecute. Aici, bunicii lui Mugur, şi părinţii săi, Aritina şi Constantin Isărescu, au produs primele vinuri ale familiei", notează autorul, adăugând "înapoi la drumul care duce la complexul principal de cazare, un restaurant nou şi o terasă deschisă oferă o vedere ameţitoare spre o vale largă cu vedere la Munţii Carpaţi, care se combină cu legenda, mitul şi drama istorică, mare parte datând din perioadele vechii Dacii, a celţilor, romanilor şi cea medievală".

"Odată intraţi în holul larg şi confortabil al haciendei, natura adevărată a acestei proprietăţi de lux devine mai clară. Mobilat în stilul tradiţional al unei cule româneşti, interiorul este îmbogăţit cu artefacte atractive, multe trimiţând la zile demult apuse, între acestea fiind pendule decorative, antichităţi, candelabre, picturi din secolul 19 cu natură moartă, gravuri, sticle pictate manual, statuete din bronz, un gramofon vechi inscripţionat şi chiar un set înrămat de tirbuşoane din metal din diferite ţări şi epoci. O masă lungă din lemn poate reuni aproximativ 12 persoane, iar fotolii tapiţate oferă relaxare într-un colţ, în apropierea unui şemineu. Podeaua este acoperită cu plăci de teracotă, iar majoritatea mobilierulu este din stejar", relatează autorul articolului din Worlditineraries.

Decorul interiorului este atrăgător, afirmă autorul articolului, adăugând că nimic nu este mai plăcut decât să stai pe terasa exterioară, cu un pahar de vin Isărescu sau de pălincă făcută în casă, deasupra rândurilor de viţă de vie, grele de struguri, şi cu râul Olt şi un lac liniştit aflate mai jos, cu briza care îţi mângâie faţa şi ascultând melodii ale unor artişti ca Tony Bennett, Barbara Streisand, Gary Mulligan, ‘Old Blue Eyes’ Frank Sinatra şi Kenny G. Ambianţa este completată de compania pisicii şi câinelui proprietăţii, Jolie şi Hunter.

Camerele, decorate simplu, dau senzaţia de eleganţă şi odihnă. Mobila curbată din stejar, un telefon cu disc în stil vechi, într-o cutie de lemn, lenjeria proaspăt apretată se combină cu tehnologia modernă, cum este televiziorul cu ecran plat cu multi-canale, pentru satisfacerea oaspeţilor.

"Una dintre cele şase camere aflate pe două etaje este mobilată în stil vechi, cu o tablie de pat sculptată, un mini-candelabru suspendat şi veioze fermecătoare pe noptiere. Acest bun-gust al tradiţiei româneşti este completat de o pardoseală din lemn şi covoare ţesute manual, cu modele florale. O pictură amplasată pe peretele din spatele patului înfăţişează un peisaj de ţară şi o fermă", noteaz- Worlditineraries.

Un alt aspect fermecător al proprietăţii este crama sau pivniţa subterană. Datând din 1850, are o pardoseală din piatră, un tron din nuc cu ornamente bogate, o masă rotundă impresionantă care aminteşte de regele Arthur şi cavalerii săi, piei de urs şi mistreţ pe jos şi artefacte asortate precum statuete, coarne, candelabre din alamă şi gravuri din argint.

Autorul conchide că proprietatea Casa Isărescu ar trebui să aibă prioritate pe lista de vacanţă, datorită calităţii cazării, cuplată cu vinurile de calitate, peisajul rural panoramic şi simţul autentic al istoriei.

În articol se regăsesc fotografii în care apare guvernatorul BNR în pantaloni scurţi şi cu tricou "David Bowie/Live in Japan" fie în cramă, fie în pensiune, alături de fotografii de familie reprezentându-i pe bunicii săi. Într-o altă fotografie este Mugur Isărescu, în ţinută office, alături de fiul său. Alte imagini reprezintă butoiaele din cramă, făcute în Maramureş, interioarele şi curtea pensiunii.

Site-ul Worlditineraries se defineşte drept un ghid de călătorie, arte şi petrecere a timpului liber, bazat pe experienţe directe nu pe relatări de PR, care prezintă proprietăţi de lux din 47 de ţări. La cerere, site-ul poate realiza materiale referitoare la diverse destinaţii sau proprietăţi. Site-ul este structurat pe mai multe domenii: Arts&Entertainment, Destinaţii, Hoteluri şi "Luxury products", rubrică la care se regăseşte şi materialul despre domeniile Isărescu.  Autorul articolului, Sean Hillen, a şi postat pe contul său de Facebook o fotografie alături de Mugur Isărescu, pe domeniul viticol al acestuia, dra şi o fotografie alături de preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea. Sean Hillen a scris şi despre expoziţia subacvatică de fotografie "Vama sub lumini de Oscar".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.