Producătorul danez de armament Falck-Schmidt, care a încheiat un parteneriat cu americanii de la General Dynamics pentru a produce transportoare blindate 8x8, a intrat în insolvenţă, a anunţat agenţia de ştiri bulgară Focus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Problemele financiare ale companiei ar putea avea urmări negative în executarea contractului în valoare de 4,5 miliarde coroane daneze (600 milioane euro), semnat în 2015 cu compania americană, privind achiziţia a peste 300 transportoare blindate 8X8 Piranha V pentru armata daneză, care ar fi creat cel puţin 200 de noi locuri de muncă.

Omul de afaceri Jan Falck-Schmidt, care controlează producătorul danez, a postat recent pe Facebook un articol de pe site-ul nytkampfly.dk, potrivit căruia situaţia financiară dificilă a companiei a apărut în contextul în care Falck-Schmidt Defense Systems a investit semnificativ în achiziţia de componente şi în pregătirea fabricii din localitatea Fredericia, precum şi în pregătirea angajaţilor, dar fără a începe producţia.

În acest context, proiectul transportorului blindat Piranha V pentru armata daneză, care este deja întârziat, ar putea suferi noi amânări, potrivit presei daneze.

Guvernul României a semnat, marţi, un memorandum cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate 8X8 Piranha la Uzina Mecanică Bucureşti (UMB). 

Înţelegerea între părţile semnatare se va derula în două faze, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, publicat joi. În prima fază, UMB va subcontracta de la GDELS asamblarea şi fabricarea în România de componente pentru Piranha V.

Angajaţii UMB se vor şcoli la producătorul elveţian de transportoare blindate Mowag, care aparţine Diviziei de Transportoare Auto GDELS, o unitate de business a General Dynamics Corporation, potrivit ministerului. De asemenea, General Dynamics ar trebui să asigure retehnologizarea halei de producţie, pregătirea şi integrarea liniei de asamblare a UMB

”În a doua fază, GDELS va constitui o societate română cu răspundere limitată (GDELS ROM SRL) care va iniţia formarea unei societăţi mixte române, împreună cu UMB. Acest joint venture va executa a doua comandă, în calitate de contractant principal, dacă legislaţia şi reglementările româneşti vor permite”, se arată în comunicat.

Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2017, la 2% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României şi în concordanţă cu iniţiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017-2020. Unul dintre obiectivele autorităţilor române este modernizarea parcului de transportoare blindate, armata având nevoie de 600-700 de noi astfel de autovehicule.

În afară de General Dynamics, alte două companii sunt în cărţi pentru producerea de transportoare blindate 8X8 pentru Armata Română, finlandezii de la Patria şi grupul german Rheinmetall.

În luna iunie, grupul finlandez Patria, furnizor de soluţii tehnologice pentru apărare, securitate şi aviaţie, a anunţat că a transmis autorităţilor române proiectul conceptului de producţie şi de finanţare a vehicului blindat 8x8 Patria AMV care ar urma să fie produs în România. Conform proiectului, vehiculul blindat 8X8 ar urma să fie produs în România, cu o implicare importantă a industriei româneşti de apărare încă din stadiile iniţiale de implementare. Potrivit companiei, produsul de bază şi derivatele acestuia răspund pe deplin cerinţelor de inter-operabilitate şi standardelor NATO, precum şi solicitărilor tehnice ale Armatei Române.

Anul trecut, Guvernul condus atunci de Dacian Cioloş a anunţat un contract important, ce prevede producerea în România, printr-o societate mixtă - Romanian Military Vehicle Systems - realizată între compania de stat UM Moreni şi grupul german Rheinmetall, a noilor transportoare blindate amfibii 8X8 pentru Forţele Terestre. Compania mixtă ar urma să producă circa 550 de transportoare amfibii, iar circa 50 de blindate Boxer (neamfibii) ale Rheinmetall vor fi importate din Germania.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.