Politicieni şi jurnalişti, deopotrivă, sunt atacaţi şi spionaţi cu un nou malware care vizează nu doar iPhone-urile, ci şi smartphone-urile cu Android.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai nouă ameninţare pentru persoanele incomode regimurilor autoritare şi nu numai se numeşte Predator şi a fost dezvoltat în laboratoarele unei firme din Macedonia de Nord, numită Cytrox.

Predator a fost descoperit de Citizen Lab pe iPhone-ul lui Ayman Nour, un politician egiptean exilat în Turcia, cunoscut critic al preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi. Anterior, Nour fusese spionat şi cu Pegasus.

Spyware-ul este răspândit prin intermediul unei vaste reţele de false site-uri de ştiri. Ca şi în alte cazuri, atacatorii încearcă să-i păcălească pe cei care citesc publicaţii online critice la adresa unui anumit regim, atrăgându-i pe site-uri care copiază elementele şi conţinutul acestora.

Citizen Lab a notificat Meta, care spune că a blocat accesul din Facebook la aceste site-uri, după ce a derulat o investigaţie proprie.

Meta a blocat 1.500 de conturi de Facebook şi Instagram, asociate cu şapte dintre site-urile false, folosite pentru spionaj. Investigaţia companiei a descoperit şi notificat în jur de 50.000 de utilizatori, care erau vizaţi de campanii care îmbina spionajul cibernetic cu ingineria socială.

Alături de Cytrox, Meta spune că au fost vizate şi alte firme care dezvoltă şi vând instrumente de spionaj cibernetic, printre care Cobwebs, Cognyte, Black Cube, Bluehawk CI şi BelltroX.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.