Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat vineri că societatea Nyk Hats SRL, din comuna Ighiu, judeţul Alba, a inaugurat o fabrică ce produce pălării, investiţie de 70.000 euro suportată 100% prin submăsura 6.2 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, "Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AFIR finanţează 1.893 de proiecte pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale, prin submăsura 6.2 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), valoarea contractelor de finanţare fiind de 111,3 milioane de euro.

"Un exemplu de proiect finanţat prin submăsura 6.2 (Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale) este 'Înfiinţare şi dotare firmă de producţie de pălării în spaţiul rural', implementat de societatea Nyk Hats SRL, din comuna Ighiu, judeţul Alba. Proiectul a fost depus de doamna Aura Iulian Raţiu, administrator al SC Nyk Hats SRL, beneficiarul finanţării PNDR, în luna iulie a anului 2016, având o valoare totală de 70.000 euro. Cum finanţarea europeană nerambursabilă în cadrul măsurii este de 100% nerambursabilă, beneficiarul a primit din partea AFIR această sumă integral, în două tranşe", arată AFIR într-un comunicat.

Conform planului de afaceri, beneficiarul a construit un spaţiu format din camera de lucru, magazie şi grup sanitar, dotate corespunzător pentru desfăşurarea activităţii propuse prin proiect. De asemenea, a achiziţionat echipamente noi şi performante, necesare producţiei de pălării, precum şi materie prime şi auxiliară.

"Confecţionarea unei pălării presupune parcurgerea mai multor etape. Echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului au simplificat fluxul tehnologic şi permit realizarea unui număr mai mare de pălării şi a unor modele cât mai variate. Beneficiarul a planificat fiecare etapă a fluxului tehnologic, asigurându-se că, în momentul obţinerii finanţării, este gata pentru a porni producţia. Astfel, plecând de la aprovizionarea cu materie primă, până la strategia de vânzare, toate etapele au fost analizate, defalcate şi explicate amănunţit în planul de afaceri depus la AFIR", spun reprezentanţii agenţiei.

Produsele confecţionate în cadrul societăţii sunt comercializate în târgurile şi pieţele din împrejurimi, magazine, precum şi prin intermediul internetului. Societatea realizează pălării bărbăteşti clasice şi moderne, adăugând noi modele pentru noi clienţi, inclusiv pălării de dama.

Proiectul a demarat în a patra lună de la semnarea contractului de finanţare şi a fost implementat în totalitate în 48 de luni. Pe perioada implementării, societatea a comercializat produse de minim 45% din valoarea primei tranşe de plată. Prin implementarea proiectului s-au creat două locuri de muncă.

Pentru Submăsura 6.2, care a avut o alocare de 106,5 milioane euro, au fost solicitări de fonduri de 345,1 milioane de euro, pentru peste 6.000 de proiecte. Au fost selectate spre finanţare 1.893 de proiecte în valoare de 111,3 milioane euro.

Plăţile către beneficiari efectuate până în acest moment se ridică la 84,6 milioane de euro, un grad de utilizare a fondurilor alocate de 79,4%.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.