Un grup de procurori generali din state şi teritorii americane au dat miercuri în judecată 26 de producători de medicamente generice, sub acuzaţia de fixare a preţurilor şi alte încălcări ale legislaţiei referitoare la concurenţă, acesta fiind al treilea proces de acest tip începând din 2016, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proces se axează pe 80 de medicamente generice topice, între care creme, geluri şi unguente, cu vânzări de miliarde de dolari pe piaţa din Statele Unite.

Sandoz, divizie a grupului Novartis, Actavis, divizia de medicamente generice a grupului Teva, Mylan, Pfizer şi alte companii sunt acuzate de încălcarea legislaţiei din domeniul concurenţei prin împărţirea pieţelor şi trucarea licitaţiilor, potrivit comunicatelor publicate de procurorii generali.

Zece directori, între care directori de vânzări şi de marketing, sunt inculpaţi la rândul lor în plângerea de 543 de pagini înregistrată la un tribunal federal din Connecticut.

Grupul este format din procurori generali din 46 de state, Districtul Columbia şi patru teritorii.

”Prin intermediul discuţiilor telefonice, mesajelor text, emailurilor, convenţiilor companiilor şi a unor cine private, directorii companiilor de medicamente generice au fost în contact permanent şi s-au înţeles asupra preţurilor, restrângând concurenţa ca şi cum ar fi fost o procedură standard în afaceri. Au luat măsuri pentru a evita să răspundă, folosind cuvinte codificate şi avertizându-se unii pe alţii pentru a evita emailurile şi depistarea”, a afirmat într-un comunicat procurorul general al statului Connecticut, William Tong.

Purtătorul de cuvânt al Novartis Eric Althoff a spus că neregulile pentru care a încheiat un acord de 195 de milioane de dolari cu Departamentul de Justiţie, , în luna martie, nu includ ”acuzaţiile vaste, de conspiraţie sistemică, aduse de state”.

Acordul rezolvă acuzaţiile că Novartis a fixat preţurile medicamentelor generice în perioada 2013-2015.

O purtătoare de cuvânt a grupului Pfizer, Sally Beatty, a spus că producătorul de medicamente nu consideră că a fost implicat într-un comportament ilegal.

Purtătoarea de cuvânt a companiei Mylan, Lauren Kashtan, a declarat că aceasta nu a identificat dovezi legate de fixarea preţurilor.

Teva nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Acest caz survine unor procese similare legate de preţurile medicamentelor generice, din 2016 şi 2019, care sunt încă în desfăşurare.

Între medicamentele implicate se află medicamentul pentru glaucom Xalatan, produsul pentru acnee Differin, medicamentul anti-epileptic Dilantin, produsul antifungic Lotrimin AF Cream şi Ritalin, care tratează deficitul de atenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.