Miniştrii europeni de justiţie şi giganţii tehnologici Google şi Meta au convenit vineri că este nevoie de un cadru legal clar pentru a intensifica cooperarea împotriva răspândirii urii online, a declarat ministrul francez al justiţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reţelele de socializare şi platformele online se confruntă cu o serie de propuneri legislative de ambele maluri ale Atlanticului, care le vor cere să facă mai mult pentru a contracara discursul instigator la ură şi dezinformarea online.

În UE, Digital Services Act i-ar obliga pe giganţii tehnologiei să facă mai mult pentru a combate conţinutul ilegal de pe platformele lor, cu amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală pentru nerespectare.

”Este timpul să adoptăm o legislaţie a UE, astfel încât platformele să nu aibă ultimul cuvânt. Avem nevoie de un cadru clar, precis, care să respecte libertatea de exprimare”, a spus Eric Dupond-Moretti, care a găzduit întâlnirea în oraşul Lille, din nordul Franţei.

 Consilierul juridic principal al Google, Kent Walker, care a participat la întâlnire, a declarat pentru Reuters, într-un comentariu trimis prin e-mail, că compania a salutat planurile UE de a facilita schimbul de dovezi digitale.

”Credem că regulamentul e-Evidence creează un precedent internaţional pozitiv pentru sprijinirea nevoilor de aplicare a legii, asigurând în acelaşi timp confidenţialitatea şi procesul echitabil pentru utilizatori”, a spus Walker, care este preşedinte pentru Global Affairs şi director juridic la Google.

Twitter nu a trimis un reprezentant, fapt criticat de Dupond-Moretti înaintea întâlnirii.

”Va mai fi un scaun, va fi gol, iar în faţa acestui scaun va fi eticheta Twitter, pentru a arăta că nu sunt acolo şi pentru a regreta”, a spus el. Â

Twitter a spus că nu trimite un reprezentant din cauza propriilor reguli pentru Covid-19, dar că s-a angajat pe deplin să coopereze cu autorităţile pentru a face internetul mai sigur.

Twitter a pierdut luna trecută un proces din Franţa privind discursul instigator la ură, judecătorii spunând că trebuie să dezvăluie detalii despre ceea ce face pentru a combate ura online din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.